Kasza Jaglana z Żurawiną, Siemieniem Lnianym i Migdałami 250g
8,99 zł
Brak w magazynie
Dostawa
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Opis Produktu
Kasza Jaglana z Żurawiną, Siemieniem Lnianym i Migdałami to bardzo zdrowa i smaczna propozycja na posiłek.
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, która powoli wraca na nasze stoły. Połączenie z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami sprawia, że jest ona zarówno idealnym pomysłem na szybkie, słodkie śniadanie lub sycący podwieczorek.
Do walorów smakowych tego dania warto też dodać te zdrowotne. Żurawina zmniejsza bowiem ryzyko chorób dziąseł, serca i pojawienia się wrzodów żołądka. Do tego posiada mnóstwo witamin i minerałów.
Sposób przygotowania:
1. Do 300 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki, szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oleju roślinnego.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5-8 minut.
Rady Babci Zosi: Wodę zastąp ulubionym mlekiem roślinnym (np. migdałowym, ryżowym lub owsianym) i ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją. Gotowe danie przypraw do smaku cynamonem i kardamonem. Smacznego!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
kasza jaglana 66%, żurawina suszona 22% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), siemię lniane 8%, migdały 4%
Wartości Odżywcze
Wartość Odżywcza | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 360 kcal |
Tłuszcz | 7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 68,8 g |
w tym cukry | 14,7 g |
Białko | 9,7 g |
Sól | 0,03 g |
Gosia –
Jaglanka rządzi
Już kilka miesięcy temu przestawiłam się na codzienną jaglankę na śniadanie- bo to samo zdrowie, a Dania Babci Zosi poznałam dopiero wczoraj przy okazji zakupów w Lidlu… zrobiłam ją dwa razy na raty i oto moje sugestie:
-300ml na jedną porcję kaszy to troszkę dużo- kasza była dosyć płynna,
-samo wcześniejsze wypłukanie wrzątkiem wg mnie nie pozbawiło kaszy goryczki.
Za drugim razem uprażyłam całość najpierw na suchej patelni (uważając żeby nie przypalić żurawiny), a potem przelałam wrzątkiem i dodałam wody ok 250ml oraz łyżeczkę oleju kokosowego. Po ugotowaniu posypałam jeszcze uprażonym wcześniej słonecznikiem i wtedy danie było znakomite:)