Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami. Są bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych.
Przepisy na te popularne na całym świecie babeczki przywędrowały z krajów anglosaskich. Pierwsze wypieki znane jako muffiny nie wyglądały jak te, które znamy z dzisiejszych czasów. Anglicy przygotowywali je z resztki chleba z poprzedniego dnia, resztek ciasta oraz ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Z czasem recepturę udoskonalono i zaczęły przybierać formę płaskiego ciasta drożdżowego, smażonego do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Cieszyły się coraz większą popularnością i wkrótce stały się ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Ale to Amerykanie uczynili muffinkę taką jaką ją znamy teraz. Amerykańskie babeczki od początku pieczone były z dodatkiem proszku do pieczenia w pojedynczych foremkach a swoim kształtem przypominały malutkie ciasta.
Bardzo szybko muffinki stały się amerykańską dumą i znalazły swoich wielbicieli na całym świecie.
Dziś muffiny przygotowywane są w zależności od smakowych gustów
- na słodko: z owocami, twarogiem i oczywiście czekoladą
- na słono: z warzywami czy mięsem.
Kiedy robimy je sami możemy przygotować zdrowe przekąski, które przez swój dobry skład posłużą jako zdrowe fit babeczki dla osób uprawiających sport, bądź dbających o figurę.
Zdrowe muffinki czekoladowe
Dzieci natomiast bardzo chętnie sięgają po czekoladowe słodycze. Każda mama wie, jak trudno jest skomponować wartościowy i smaczny posiłek dla dziecka, dlatego zdrowe babeczki to świetna propozycja na pyszny deser. Przepisów na babeczki czekoladowych fit jest dużo.
Wystarczy kilka składników (marchewka, jabłko, banan, płatki owsiane, karob lub kakao, odrobina siemienia lnianego, syrop klonowy lub daktylowy i zdrowe muffinki dla dzieci gotowe!
Muffinki dietetyczne
Wystarczy, że wyeliminujemy biały cukier, białą mąkę zastąpimy jaglaną, owsianą czy orkiszową, dodamy otręby czy płatki – samo zdrowie! Duża zawartość błonnika zamiast pustych kalorii. Podane w towarzystwie owoców dodatkowo dostarczą moc witamin.
W propozycji babeczek wytrawnych te z suszonymi pomidorami i czy innymi warzywami mogą z powodzeniem zastąpić kanapki do szkoły. Są pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Z dodatkiem mąki jaglanej będą lekkostrawne, odżywcze, a w dodatku przyczynią się do oczyszczenia i odkwaszenia organizmu
Jedzmy zatem muffiny na zdrowie!