Co można zrobić z chrzanem, poza, oczywiście, dodaniem go do wędliny? Czy chrzan jest rzeczywiście nieodzownym składnikiem w polskiej kuchni? Do czego zazwyczaj go używacie? Czy zawsze jest w lodówce lub spiżarni?
Chrzan jest, bez wątpienia, jednym z najczęściej stosowanych dodatków do mięs i serów w Polsce. Wielu dodaje także chrzan do ryby. I to nie tylko smażonego karpia! Znamy, oczywiście, wszyscy sos chrzanowy – kanoniczny dodatek do obiadowej sztuki mięsa. Z chrzanu zrobimy również nadzienie do jajek faszerowanych, dodajemy go też do żurku i barszczu białego, do sosów na zimno i ciepło, do kanapek, grillowanych potraw. Często mieszamy chrzan z buraczkami lub marchewką do obiadowych surówek.
Poniżej kolejna kulinarna inspiracja. Wiemy oczywiście, że to tylko jedna z możliwości.
Składniki:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki orkiszowej lub innej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
400 g łososia wędzonego
250 g serka śmietankowego
1 łyżka Chrzanu Tartego Ogródek Dziadunia
Polecamy
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek podsmażyć na maśle razem ze szpinakiem przez 2 min. Następnie mieszaninę ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać sól, pieprz, żółtka i mąkę. Dosyć energicznie wymieszać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Białka ubić na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Pianę delikatnie wmieszać do masy szpinakowej.
Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec w temperaturze 190oC przez 15 min.
Jeszcze gorący placek zwinąć w rulon w lnianej ściereczce i wystudzić.
Następnie, przestygnięty placek szpinakowy rozwinąć i posmarować grubo serkiem wymieszanym z chrzanem.
Na całej powierzchni placka rozłożyć na serku plastry wędzonego łososia. Na koniec całość zrolować dość ciasno i zawinąć ściśle w folię spożywczą. Schłodzić. Podawać pokrojone w plastry
Autorem przepisu jest Ogródek Dziadunia