Wielkanoc jest okazją do rodzinnych spotkań przy stole. To czas, w którym wśród dań królują jajka podane na różne sposoby, lecz także domowe dania mięsne, pasztety oraz kiełbasy. Czy wegetarianie muszą cokolwiek tracić z urodzaju świątecznych dań i mieć poczucie ograniczonej przyjemności ich kosztowania? Absolutnie nie! Można do świątecznego menu podejść na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest odstąpienie od tradycji i przygotowanie pysznych wegetariańskich dań i sałatek, które wcale nie muszą być substytutami typowych świątecznych dań. Chcemy szerzej przedstawić drugi sposób, czyli zastąpienie tradycyjnych potraw ich wegetariańskimi odpowiednikami. Dzięki temu spędzisz święta bez mięsa, nie tracąc niczego z wyjątkowego smaku wielkanocnych przysmaków.
Polecamy
Co dodać do żurku dla wegetarian?
Tradycyjny świąteczny żurek można ugotować bez użycia mięsa czy boczku. Wystarczy przyprawić go obficie majerankiem i czosnkiem. Doskonałym pomysłem jest dodanie do żurkowej bazy kilku suszonych grzybów, które cudownie wzbogacą jego smak. Taki żurek już sam w sobie jest pysznym i aromatycznym daniem. Jeżeli chcesz, aby pływały w nim podsmażone kiełbaski, wystarczy zastąpić tradycyjną białą kiełbasę jej sojowym odpowiednikiem. Pamiętaj, by nie zabrakło w Twoim żurku zdrowej zieleniny, która nie tylko doda smaku i aromatu, ale także stanowi źródło cennych minerałów i witamin. Aromatyczny żurek przygotowany bez użycia mięsa z pewnością będzie znakomitą podstawą tradycyjnego śniadania wielkanocnego dla wegetarian.
Bogactwo jajecznych przepisów
Wegetariańska Wielkanoc jest czasem, kiedy możesz skorzystać z bogactwa przepisów, w których główną rolę odgrywają jajka. Jajecznych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole. A jest to nad wyraz wdzięczny produkt, który można przyrządzić na wiele sposobów. My polecamy przede wszystkim różne rodzaje faszerowanych jaj. W wymyślaniu pysznego nadzienia ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Do jajek możesz użyć dojrzałego sera, szparagów, guacamole, hummusu lub oliwek. Wyjątkowo smacznym dodatkiem do nadziewania jajek są grzyby. Wybieraj leśne grzyby suszone, gdyż mają one najmocniejszy aromat. Koniecznie przygotuj chrzan i sos tatarski, które świetnie komponują się z wielkanocnymi jajkami.
Bezmięsny pasztet na Wielkanoc
Chyba wszyscy się zgodzą, że wśród domowych wyrobów mięsnych na świątecznych stołach królują pasztety. Jak zatem pogodzić wielkanocną tradycję z potrzebami diety wegetariańskiej? Bardzo łatwo! Istnieje mnóstwo przepisów na pasztet w wersji bezmięsnej. Jako podstawę można wykorzystać soję, fasolę, soczewicę lub ciecierzycę. Treści i struktury daniu dodadzą kasze, np. jaglana. Istotnym elementem wegetariańskiego pasztetu jest obfitość aromatycznych przypraw. Wykorzystaj te, których zwykle używa się w tradycyjnej wersji tego dania, czyli: majeranek, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Bezmięsna wersja pasztetu jest potrawą bardzo pożywną i obfitującą w białka roślinne. Na wegetariańskie Święta Wielkanocne możesz przygotować kilka rodzajów zdrowych i pysznych pasztetów. Takim przysmakiem z pewnością nie pogardzą także mięsożerni członkowie rodziny.
Co przygotować na świąteczny obiad dla wegetarian?
Obiad może być wyzwaniem, gdy naszym celem jest urządzona w duchu tradycji Wielkanoc wegetariańska. Przepisy na różnorodne kolorowe surówki z pewnością pomogą przygotować przystawki i dodatki do dania głównego. Jednak co podać w miejsce pieczeni, schabowego lub kotletów mielonych? Doskonałym zamiennikiem mięsa jest tofu. Można pociąć je w duże plastry i opanierowane usmażyć jak kotlety schabowe. Świetnym pomysłem jest przyrządzenie aromatycznego gulaszu z tzw. mięsa sojowego. Z obiadowym menu świetnie komponują się kotleciki z jajek i sera żółtego lub przygotowane z kaszy oraz suszonych grzybów. Z dań na ciepło znakomicie sprawdzą się krokiety z pieczarkowym farszem. Wegetariańskie gołąbki nadziewane kaszą gryczaną z podsmażoną cebulką i grzybami z pewnością przypadną do gustu miłośnikom potraw z kapusty. Tradycyjny rosół w wegetariańskim obiedzie z powodzeniem zastąpi warzywna zupa.
Polecamy
Wegetariańska Wielkanoc, a słodkości
Wegetarianie mogą do woli korzystać z bogactwa świątecznych przepisów na słodkie wypieki. Tradycyjny sernik, wielka lukrowana baba oraz świąteczny mazurek koniecznie powinny zagościć na wielkanocnym stole. Może z okazji świąt warto zaskoczyć gości pysznym deserem opartym o serek mascarpone i bakalie lub doskonałą turecką baklawą?