W Święta Wielkanocne na stołach oprócz kolorowych jajek, pisanek i baranka, bardzo ważne znaczenie symboliczne mają ciasta. Ważną rolę odgrywają mazurki, które są pięknie przyozdobione i z reguły bardzo słodkie.
Dlaczego na Wielkanoc jemy mazurki? Ich symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu. Mazurek to nagroda, którą się je po czterdziestu dniach Wielkiego Postu. Ciasto przywędrowało do Polski z Turcji.
Ciekawostka:
Nazwa tego ciasta wywodzi się podobno od mieszkańca Mazowsza, niejakiego Mazura, który prawdopodobnie jako pierwszy zapoczątkował pieczenie mazurów. Właśnie w tym regionie to ciasto bije rekordy popularności.
Trzy mazurki – orzechowy, z suszonymi owocami i śliwkowy
Składniki na 3 kruche ciasta:
- 1,2 kg mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 300 g cukru kokosowego
- duża szczypta soli
- 3 kostki masła, zimnego
- 3 całe jajka
- 6 żółtek
- aromat waniliowy
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajka, żółtka, cukier, aromat, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na trzy równe części, uformować 3 kule, owinąć je folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, dokładnie wylepić spód i zrobić podwyższone brzegi i ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być! Upiec po kolei 3 ciasta.
Mazurek orzechowy i z suszonymi owocami
Składniki:
- Kruche ciasto
- Dwa słoiczki kajmaku tradycyjnego
- Dowolne ulubione suszone owoce i orzechy
Upieczone dwa kruche ciasta posmarować kajmakiem. Na jedno ułożyć owoce na drugi orzechy. Gotowe!
Mazurek z masą śliwkową
Składniki:
- Ciasto kruche
- Pół kilograma śliwek suszonych bez pestek
- Ok. 1 szklanki wody
- Opcjonalnie 1/3 szklanki rumu
- Bakalie do dekoracji
Na masę śliwkową
Śliwki zalać gorącą wodą i powoli doprowadzić do wrzenia pod koniec dodać rum. Odstawić lekko przestudzić i wszystko zblendować. Ciepłą masę wyłożyć na kruche ciasto i ozdobić bakaliami.
Smacznego:)