Zielono mi! Moc witamin w jednej szklance. Szpinak to źródło cennych witamin A, K, C, E i z grupy B oraz minerałów: manganu, żelaza, fosforu i aminokwasów oraz porcja błonnika wspomagającego odchudzanie. Banan dostarczy nam potasu a miód z cytryną (świetny zamiennik cukru) ma działanie antyseptyczne. Miód podany na zimno przeciwdziała biegunkom, a delikatnie podgrzany (do temp. nieprzekraczającej 40 C) działa na zaparcia i poprawia trawienie. Dzięki dodanej cytrynie dostarczy organizmowi witaminy C. Kiwi jest owocem zdrowia. Ma dużo witaminy C i mało kalorii. Jest zalecany, jako stały bywalec naszej diety, gdyż działa prozdrowotnie. Zapobiega chorobom serca, nowotworom, depresji i jest zalecany osobom chorym na cukrzycę.
Lubię dla dzieci bardziej go posłodzić! Działa wówczas, jako świetny zamiennik słodyczy!
Dla mojego syna to wspaniały napój Shrekowy 🙂 a dla mnie świetnie przemycone witaminki 🙂
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie umyj. Odsącz.
2. Banana umyj w zimnej wodzie. Uwaga! Nigdy banana nie myj w ciepłej/gorącej wodzie, gdyż substancje chemiczne, którymi banan jest spryskiwany – a jest ich sporo- wnikają przez skórę do miąższu i tym samym trujemy się nimi.
3. Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj. Jeżeli konsystencja jest zbyt wodnista dodaj więcej banana, jeżeli koktajl jest zbyt gęsty dodaj soku/wody. Jeżeli jest za mało słodki dodaj więcej miodu.