Przejdź do treści

Deser bezowy z lodami oraz szlachetną konfiturą pomarańczowo – cytrynową

Na zewnątrz skwar a po głowie chodzi jakiś smak na słodkie … A gdyby tak upiec beze… Pieczenie polega w prawdzie na dosyć długim suszeniu, więc kuchnia nie nagrzeje się dodatkowo. Bezy można również nabyć gotowe, ale ten deser polecam każdemu wielbicielowi bezy i jej połączenia ze szlachetnym smakiem pomarańczy z cytryną.

Składniki na bezę:

– 4 białka

– pół szklanki drobnego cukru do wypieków

– szczypta soli

– łyżeczka octu winnego

Składniki na deser:

– kilka łyżeczek konfitury pomarańcza z cytryną Wootwórnia

– małe opakowanie ulubionych lodów

– espresso

– owoce: maliny, porzeczki, agrest, borówki, truskawki, co tylko macie pod ręką

Sposób przygotowania bezy:

1. Do przygotowania bezy najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski.

2. Zaczynamy od podbicia białek. Następnie, nie wyłączając miksera zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Miksujemy kilka minut aż cukier się dobrze rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sól i ocet. Ubita beza będzie gęsta i błyszcząca.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wykładaj bezy na papier. Wstaw bezy na 15 minut następnie zmień temperaturę na 50 stopni i susz bezy przez 3 godziny.

Sposób przygotowania deseru:

4. Na spodzie ułóż owoce następnie gałkę lodów. Pokrusz bezy. Ułóż je na wierzchu.  Nałóż konfiturę. Całość polej 3 łyżeczkami espresso.

>