Przejdź do treści

Gofry z bitą śmietaną z mleka kokosowego oraz musem jagodowym

Czy chodzi za Wami smak wakacji? Kto na nie nie czeka! Zapraszam na go gofry z bitą śmietaną owocami i musem jagodowym, których smak przypomnij Wam ciepłe letnie dni 🙂

 

Składniki na gofry:

– 1 ½ szklanki mąki

– 2 jajka

– 1 i ½ szklanki mleka (dowolnego, ja robiłam na sojowym)

– szczypta soli

-1/3 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)

– łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty

– pół szklanki oleju

Składniki na bitą śmietanę kokosową:

– puszka mleka kokosowego (min.17% tłuszczu i 75% masy kokosowej)

– 25g ksylitolu/cukru trzcinowego zmielonego w młynku na cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej gofrownice.

2. Składniki na ciasto na gofry wymieszać mikserem w misce. Odstawić na chwilę.

3. Mleko kokosowe należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Gdy je otworzysz, nie mieszaj. Do przygotowania śmietany będzie służyła tylko twarda część mleka, przełóż ją do miski dodaj cukier i ubijaj mikserem przez kilka minut. Ubitą śmietanę należy wstawić do lodówki.

4. Gdy gofrownica się nagrzeje upiec gofry. Gdy chwilę ostygną nałożyć śmietanę, owoce i mus.