Jaglanka jest obok owsianki najczęściej goszczącym w naszym domu śniadaniem. Moje dzieci uwielbiają najprostszą jej wersję, czyli po prostu ugotowaną kaszę jaglaną z rozgniecionym bananem. Kaszę jaglaną jemy równie chętnie na kolację. Pudding jaglany z mango i chia skradł dziś moje serce. Jest PRZEPYSZNY, Mamo! – powiedział Karol.
Składniki na 1 porcje:
– 1 owoc mango
-pół banana
-kilka łyżeczek nasion CHIA
-2 łyżeczki miodu
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)
– 1 i ½ szklanki wody
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
2. Do garnka wlej wodę dodaj szczyptę soli i wrzuć kaszę.
3. Gotuj na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje.
4. Gdy kasza się ugotuje odstaw do ostudzenia.
5. W tym czasie pokrój mango i zmiksuj na mus.
6. Gdy kasza wystygnie dołóż do niej pół banana, dosyp nasiona CHIA oraz miód.
7. Zmiksuj na gładką masę.
8. Przełóż do szklanki/kubka/miseczki zmiksowaną kaszę a na wierzchu połóż mus z mango.