Sezon truskawkowy w pełni. Za sprawą połączenia truskawek z bitą śmietaną oraz słodką bezą, każdy na chwilę może przenieść się do raju. Zrobienie dobrej bezy nie jest trudne. Wystarczy mieć kilka schłodzonych białek, cukier odrobina mąki ziemniaczanej oraz szczypta soli i łyżka octu. Wszystko w odpowiedniej kolejności mieszamy i pieczemy. Następnie nakładamy dowolny krem i owoce. Moja propozycja na dziś to krem różany i truskawki. Zachęcam Was do spróbowania.
Składniki na formę 21 cm:
– 6 białek jaj schłodzonych w lodówce
– cukier drobny do wypieków (w proporcji 1:1 do białek)
– szczypta soli
– łyżka skrobi ziemniaczanej
– łyżka octu
Składniki na krem:
– 300 ml śmietany 36%
– 100 g serka mascarpone
– 5 łyżeczek Różanej rozkoszy. Płatki róż ucierane z cukrem od Ogródek Dziadunia
Do dekoracji:
-0,5 kg truskawek
Sposób przygotowania:
1. Białka do ubicia piany powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Najlepiej przez noc.
2. Wyjmij białka z lodówki i umieść w suchej misie. Podbij odrobinę białka.
3. Następnie dodaj szczyptę soli. I ubijaj na sztywną pianę.
4. Gdy piana będzie już sztywna. Dodawaj porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Za każdym razem do rozpuszczenia cukru.
5. Gdy cały cukier zostanie zużyty dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszaj jeszcze minutę.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym odrysuj koło od tortownicy.
7. Wyłóż etapami pianę z białek. Najpierw zrób spód, a następnie boki. Wygładź boki.
8. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i od razu zmień temperaturę na 130 stopni i piecz jeszcze przez ok. 1,5 godziny.
9. Po upływie czasu pieczenia, a właściwie suszenia, wyłącz piekarnik. Upieczoną bezę zostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
10. W tym czasie Przygotuj krem. Ubij śmietanę. Dodaj etapami krem mascarpone a na końcu płatki róż z cukrem.
11. Na wystudzoną bezę wyłóż krem.
12. Pokrój truskawki i ułóż na wierchu ciasta.