Bardzo lubię przygotowywać posiłki z dziećmi. Zazwyczaj po tym jest więcej pracy niż w trakcie, ale ile radości. Daktylowe kulki robię z dziećmi gdy mamy ochotę na coś słodkiego „na szybko”. Kulki są banalnie proste do wykonania. Potrzebne są daktyle, olej kokosowy, kakao bądź karob oraz wiórki kokosowe. My kulki robimy w dwóch wersjach. Jedne obtaczamy we wiórkach kokosowych a drugie w kakao. Lubię ten deser przede wszystkim za to, że jest zdrowy, bezlaktozy, bezglutenu, bezcukru i mega słodki. Mój syn uważa, że „te kulki są trochę za słodkie (?!) i nie da się zjeść więcej niż 2” 🙂 a Ty ile ich zdołasz zjeść?
Składniki:
– dwie garści suszonych daktyli
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao/karobu
– garść wiórków kokosowych
– ewentualnie odrobina wody (jeżeli daktyle są suche)
1. Zmiksuj daktyle z olejem kokosowym i jeżeli daktyle są suche i masa nie staje się gładka dodaj odrobinę wody.
2. Wyłóż masę na ok. 20-30 minut do lodówki. Niech się schłodzi.
3. Wyjmij masę z lodówki i zacznij robić kulki. Obtaczaj je od razu we wiórkach kokosowych bądź w kakao.