EKO Nasiona Fasoli Mung na Kiełki i Mikrolistki 40g

EKO Nasiona Fasoli Mung na Kiełki i Mikrolistki 40g

4,99 

Na stanie

Certyfikat Eko/Bio
Polski produkt
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

EKO Nasiona Fasoli Mung na Kiełki i Mikrolistki od WegAna

EKO Nasiona Fasoli Mung na Kiełki i Mikrolistki do domowej uprawy. Sam zdecyduj co wolisz. Łatwa uprawa i szybki plon we własnej kuchni. Zdrowie w zasięgu ręki!

Nasiona Fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Dlatego też mogą stanowić ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej, a nawet sportowców. To także źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Zawierają również sporą dawkę witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Dzięki tak bogatemu składowi skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu. Obecność witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.

Fasola Mung ma niski indeks glikemiczny, polecana jest osobom chorym na cukrzycę, a substancje w niej zawarte mogą dodatkowo wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jest to produkt niezwykle odżywczy, wzmacnia cały organizm i wspomaga jego regenerację. Fasola Mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.

Domowy sposoby uprawy na kiełki:

Wypłukane na sicie nasiona należy wsypać do czystego słoika i zalać letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin. Następnie należy zlać wodę, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, zacienionym miejscu. Kiełki należy przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po około 3-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia.

Uwaga: nasiona mogą po napęcznieniu wodą znacznie zwiększyć swoją objętość, dlatego zalecany jest wybór słoika odpowiednio większego.

Domowy sposoby uprawy na mikrolistki:

Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin. Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach. Może to być miniszklarenka, tacka lub płaski talerz ze szklanym nakryciem.

Na tackę można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. Dwa razy dziennie należy zraszać uprawę i trzymać ją w temperaturze pokojowej.

Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście.

Przepłukane kiełki i mikrolistki fasoli Mung to przede wszystkim świetny, lekko chrupiący i podkręcający smak dodatek do sałatek oraz kanapek. Są powszechnie stosowane w daniach kuchni orientalnej.

Szczególnie polecamy uprawę nasion fasoli Mung na kiełki lub mikrolistki w okresie jesienno-zimowym oraz w przedwiośniu.

 

WegAna to firma dostarczająca na polski rynek ogrodniczy nasiona warzyw, ziół i kwiatów oraz ekologiczne nasiona na kiełki i mikrolistki.

Ta wyselekcjonowana oferta zawiera nasiona o wysokiej zdolności kiełkowania, odporne na wiele chorób charakterystycznych dla danego gatunku, dające wyjątkowe plony – warzywa o wyśmienitym smaku, aromatyczne zioła i piękne kwiaty. Wiele nowych odmian marki WegAna to unikatowe propozycje, niedostępne w asortymencie innych firm.

Składniki

Ekologiczne nasiona fasoli Mung na kiełki i mikrolistki. Do domowej uprawy.