Oliwa Extra Virgin ze Wsi Niefiltrowana BIO
Oliwa Extra Virgin ze Wsi to łagodna w smaku oliwa tłoczona na zimno i nie poddana filtracji. Najwyższa kategoria oliwy uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Świadczy o tym jej niski poziom kwasowości – 0,3%!
Oliwę wytwarza się na południu Peloponezu z odmiany oliwki koroneiki. Drzewa z której są zbierane owoce mają ponad 300lat!
Wytwarza się ją tradycyjnymi metodami wytłaczania oliwy z oliwek, które są przekazuje się z pokolenia na pokolenia w rodzinnej wytwórni. Dzięki temu uzyskuje się najwyższą jakość.
Oliwki zbiera się wyłącznie ręcznie, i jednocześnie przechodzą dokładną kontrolę jakości. Następnie dostarczane są do naszej przetwórni, gdzie zostają umyte i osuszone.
Oliwa tłoczona jest na zimno za pomocą tradycyjnych kamiennych żaren. Gotowa oliwa jest mętna, posiada głęboki zielony kolor, który powstaje dzięki mikroskopijnym cząsteczkom oliwek osadzającym się naturalnie na dnie kadzi.
Te małe cząsteczki kryją w sobie całe bogactwo i zdrowie. Obfitują nie tylko w witaminy, ale również w cenne polifenole – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także opóźniające procesy starzenia się komórek.
Oliwę butelkuje się w Grecji tego samego dnia! Tłoczona w 24h po zbiorach! Dzięki temu w jednej butelce zamknięto smak i aromat Greckiej Wsi.
Kuchenne zastosowania
Wyjątkowy smak Oliwy Extra Virgin ze Wsi zachęca do kulinarnych eksperymentów z jej wykorzystaniem. Sprawdzi się świetnie zarówno w sałatkach, jako dodatek do makaronów czy warzyw i w prawdziwie greckim połączeniu z serem feta. Warto wypróbować też oliwę w najprostszej wersji, czyli ze świeżym pieczywem. A jeszcze lepiej jako dodatek do kromki wiejskiego chleba przypieczonego z czosnkiem nad ogniem lub na suchej patelni. To idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Również spożycie jej samodzielnie jest przyjemnością wartą uwagi.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.