BIO Pasta 100% Czarny Czosnek 80g

BIO Pasta 100% Czarny Czosnek 80g

19,99 

Brak w magazynie

Bez dodatku cukru
Bez dodatku octu
Bez dodatku soli
Bez glutenu
Bez konserwantów
Certyfikat Eko/Bio
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

BIO Pasta 100% Czarny Czosnek 80g

BIO Pasta 100% Czarny Czosnek od małopolskiego producenta Mateusza Sarny Przetworyznatury.pl, to pasteryzowany, organiczny produkt powstały z polskiego ekologicznego czosnku. Pasta, oczywiście, ma gęstą konsystencję idealną do smarowania. Z tego powodu, stanowi doskonały dodatek do smarowania kanapek lub grzanek. A także przygotowywania dipów (np.: majonez z czarnym czosnkiem) oraz sosów (np. sos śmietanowy z czarnym czosnkiem i chili). Warto wykorzystać go do marynowania mięs, oraz dodawać do duszonych sosów i zup.

Czarny czosnek – co to takiego?

Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku w wyniku naturalnych przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych – tzw. reakcji Maillarda. Proces produkcji jest zależny od czasu inkubacji, temperatury oraz wilgotności. Dobór parametrów jest zależny od jakości surowca, w tym odmiany, czasu zbioru, uprawy oraz czasu przechowywania. Jak podaje literatura naukowa fermentacja może przebiegać nawet 90 dni. Podczas tego procesu powstają związki biologiczne, które pierwotnie nie były obecne w czosnku. Proces produkcji czarnego czosnku zwiększa ilość flawonoidów i kwasów fenolowych (przeciwutleniaczy , antyoksydantów) w stosunku do świeżego czosnku nawet do 10 razy.

Smak czarnego czosnku

Fermentacja sprawia, że zmienia się barwa, konsystencja, smak i zapach czosnku. Barwą przypomina ciemną czekoladę. Konsystencja  czarnego czosnku zależy od stopnia wysuszenia. Miękki – daje się łatwo zmiażdżyć, rozdrobnić i rozsmarować, twardy – daje się zmielić na proszek. Gąbczasty zaś – daje się łatwo obrać i posiekać.

W smaku jest słodki i lekko kwaskowaty. Czasem z gorzkawą nutą. Zdaniem ekspertów, smak czarnego czosnku to smak umami z wyczuwalną nutką suszonych owoców i grzybów. Zapach jest przyjemny i charakterystyczny dla czarnego czosnku, w niczym  nieprzypominający zapachu świeżego czosnku.

Właściwości

Czarny czosnek jest bardzo atrakcyjny ze względu na jego wartość odżywczą – ma wysoką wartość energetyczną i niską kaloryczność. Głównymi składnikami czarnego czosnku są: aminokwasy i ich pochodne, związki siarkoorganiczne, sacharydy i ich pochodne, lipidy i ich pochodne i inne. Biologiczne działania czarnego czosnku pochodzą z jego obfitości w składniki bioaktywne, w tym związki fenolowe, organiczne związki siarki, alkaloidy β-karboliny i melanoidyny.

Aktywne składniki czarnego czosnku wykazują silne działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie czarnego czosnku wzmacnia odporność oraz przyczynia się do  zwiększania aktywności komórek NK (natural killers – naturalnych zabójców). Czarny czosnek zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia wątroby. Ponadto czarny czosnek pomaga w walce z hipercholesterolemią
Wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne i może być stosowany do poprawy oksydacyjnych systemów obronnych oraz przeciwdziałania cukrzycy. Czarny czosnek wykazuje korzystne działanie hepatoprotekcyjne, nefroprotekcyjne, hipolipidemiczne i przeciwdziała otyłości, bez efektów hipoglikemicznych.

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Składniki

100 % czosnek*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Alergeny:
Produkt może zawierać naturalnie występujący w czosnku dwutlenek siarki.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 796 kJ/188 kcal
Tłuszcz 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 31g
w tym cukry 22g
Białko 13g
Sól 0g