Konfitowane Udo Kaczki w Sosie z Pomarańczy z Rozmarynem 300g

Konfitowane Udo Kaczki w Sosie z Pomarańczy z Rozmarynem 300g

40,99 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez konserwantów
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Konfitowane Udo Kaczki w Sosie z Pomarańczy z Rozmarynem 300g

Konfitowane Udo Kaczki w Sosie z Pomarańczy z Rozmarynem 300g od Kogoota to konserwa rzemieślnicza polskiej produkcji. Zawiera on przede wszystkim konfitowane w gęsim tłuszczu udko polskiej kaczki. Mięso smaku nabierało wcześniej w marynacie z majeranku, tymianku i trawy żubrowej. Danie przygotowane zostało z sosem z pomarańczy oraz dodatkiem białego wytrawnego wina, likieru Cointreau oraz rozmarynu. Połączenie soczystego mięsa ze słodko orzeźwiającym sosem z pomarańczy daje efekt niezwykle wyszukanego dania. Z dodatkiem klusek francuskich i prostej sałaty z winegretem jest daniem na wyjątkowe okazje! Oczywiście równie dobrze będzie smakować z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem. Świetnie smakuje też w połączeniu z kremowym maślanym puree z ziemniaków i tartej marchewki z musem z mango i jabłka skropionej sokiem z pomarańczy. Pomysłów na skomponowanie dania z kaczką w pomarańczach można znaleźć jeszcze wiele. Każdy znajdzie taki, który najbardziej będzie mu odpowiadał.

Sposób przygotowania

Dania z oferty Kogoota można w prosty sposób przygotować do spożycia. Firma rekomenduje dwa szybkie sposoby. Po pierwsze możesz po prostu włożyć zamkniętą puszkę, bez papierowego opakowania, do gorącej wody na ok. 10 minut. Po tym czasie otwierasz puszkę przekładasz danie na talerz i podajesz. Kolejna metoda to po prostu podgrzewanie zawartości konserwy na patelni lub w rondlu. Po ok. 5 minutach posiłek jest gotowy. Nic trudnego!

Czy wiesz, że…

Praktyka gotowania mięsa z owocami ma arabskie korzenie. Później rozprzestrzeniła się na Hiszpanię, a następnie w średniowieczu dotarła do Florencji. We Florencji pomarańczowa kaczka znana była jako „papero all’arancia” i była bardzo ceniona na dworze Medyceuszy. W czasach Medyceuszy całe kaczki były pieczone z pomarańczami i ziołami,  ale tym przepisie używa się delikatnych i soczystych kaczych udek.

Znany już w starożytności przepis na kaczkę w pomarańczach pojawił się po raz pierwszy w „il Libro della cucina” . Jest to kompilacja przepisów z XIV wieku autorstwa anonimowego toskańskiego autora.

Według legendy i różnych teorii, kaczka w sosie z pomarańczy była powszechnym daniem na dworze Medyceuszy.  A dopiero później stała się francuską specjalnością. W 1533 r. Katarzyna Medycejska poślubiła księcia Orleanu, drugiego syna króla Francji.  Przywiozła ze sobą do Francji swoich kucharzy i przepisy. Katarzyna była znana z  organizacji bankietów i prezentowała swoim gościom wiele florenckich specjałów. Niektóre z nich stały się francuskimi klasykami. Na przykład jej salsa colla stała się później słynnym beszamelem, a florenckie crespelle przekształciły się w naleśniki. Jej zupa carabaccia stała się znana jako francuska soupe à l’oignon (zupa cebulowa), a „pàpero all’arancia” stało się później canard a l’orange (kaczka w pomarańczach).

Kogoot

Konserwy firmy Kogoot zawierają dania restauracyjne, przygotowane przez renomowanych szefów kuchni wyłącznie z naturalnych składników najwyższej jakości. Marka to koncept stawiający na pierwszym miejscu smak, bez kompromisów. Puszki nie zawierają żadnych konserwantów., wszystko dzięki sterylizacji szczelnie zamkniętej konserwy. Do każdego dania dobierane są indywidualnie optymalne warunki. Pozwala to na zachowanie smaku i odpowiedniej konsystencji potraw.

Data ważności
26.09.2025

Składniki

udo z kaczki, sok z pomarańczy NFC, cukier, gęsi tłuszcz, cebula, skórka z pomarańczy, świeży rozmaryn, likier pomarańczowy Cointreau, wytrawne białe wino, sos demi glace, masło, świeży tymianek, majeranek suszony, trawa żubrowa, olej słonecznikowy, mąka kukurydziana, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie.

Informacja dla alergików: w przepisie występuje masło.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3116 kJ/744 kcal
Tłuszcz 42g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,4g
Węglowodany 31g
w tym cukry 22g
Białko 40g
Sól 0,2g