Babka płesznik nazywana jest także śródziemnomorską, pochodzi bowiem z tego regionu. Wysoka zawartość błonnika poprawiająca trawienie, usprawniająca pracę jelit i przyspieszająca odchudzanie powoduje, że jej nasiona coraz chętniej włączają do swojej diety osoby dbające o zachowanie smukłej sylwetki oraz zdrowia w dobrej kondycji. Spożywa się je w połączeniu z wodą, dlatego znający siemię lniane powinni być przyzwyczajeni do konsystencji kleiku, który tworzą nasiona babki płesznik.
Jak je przygotować oraz jakie mają właściwości? O jakich przeciwwskazaniach należy pamiętać?
Babka płesznik – właściwości nasion
Drobne, brązowe ziarenka babki płesznik przypominają nieco siemię lniane. Podobnie jak siemię, namoczone w wodzie tworzą kleik o konsystencji żelu, którego spożywanie pomaga w problemach trawiennych, przesuwając zalegające w jelitach masy dzięki wysokiej zawartości błonnika. Stosowane są pomocniczo w leczeniu okresowych zaparć, ale też przy biegunce. Zwiększając lepkość treści jelitowej, nasiona regulują częstotliwość wypróżnień i poprawiają florę bakteryjną układu trawiennego i przyspieszają regenerację podrażnionej błony śluzowej. Pomagają również przy bolesnych hemoroidach, łagodząc bóle i świąd. Korzystnie działają przy stosowaniu diet odchudzających, ograniczają bowiem wchłanianie tłuszczu, zmniejszają łaknienie oraz przyspieszają przemianę materii.
Działanie osłonowe i przeciwzapalne nasion babki płesznik powoduje, że polecana jest także osobom cierpiącym na chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego oraz podrażnienia układu pokarmowego. Korzystny wpływ nasion odnotowano także w badaniach nad wahaniami cholesterolu. Znajdujące się w nich bakterie Bacteroides ovatus zmieniają produkcję enzymów wpływających na stężenie dobrego i złego cholesterolu, dzięki czemu obniżają ryzyko chorób układu krążenia.
Okłady nasączone naparem z nasion babki płesznik można stosować do przemywania uszkodzeń skóry, np. w wyniku oparzeń czy podrażnień. Mają działanie wspomagające przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i trądziku różowatym. Maseczki z wykorzystaniem naparu polecane są również na wysuszone i rozdwajające się włosy oraz dokuczliwy świąd skóry głowy.
Co istotne, nasiona babki płesznik mogą bezpiecznie stosować kobiety w ciąży, łagodząc pojawiające się często w tym okresie życia zaparcia lub hemoroidy. Po konsultacji z lekarzem prowadzącym, można spożywać je również w trakcie karmienia piersią.
Przeciwwskazania do spożywania nasion babki płesznik
Dobroczynne właściwości nasion babki śródziemnomorskiej powodują, że chętnie stosujemy je jako remedium na różnego typu dolegliwości. Nie zaleca się ich jednak przy niedrożności jelit lub skurczach i bólach brzucha o nieznanym pochodzeniu. Mogą nasilić niepokojące objawy lub wywołać wymioty. Nie należy również przyjmować ich przed planowaną kolonoskopią oraz równocześnie z lekami. Nasiona opóźniają ich wchłanianie. Bezpiecznie więc przyjmować je w co najmniej godzinnym odstępie czasu.
Babka płesznik – jak przygotować nasiona do spożycia?
Zalecana dawka spożywania prozdrowotnych nasion babki płesznik to osiem łyżeczek dla dorosłych, dwa lub trzy razy dziennie. Dzieciom można podawać je w ilości nie większej niż dwie łyżeczki dziennie.
Najprostszym sposobem przygotowania nasion do spożycia jest zalanie ich wodą i pozostawienie na kilka minut. W tym czasie spęcznieją i pokryją się charakterystycznym żelem. Tak przygotowany kleik można wypić, pamiętając o przyjmowaniu również co najmniej dwóch litrów wody dziennie. W początkowym okresie stosowania nasion babki płesznik może pojawić się uczucie sytości czy wzdęcia. Duża ilość wody spowoduje pęcznienie nasion i produkcję śluzu roślinnego przesuwającego treści zalegające w jelitach.
Neutralny smak nasion babki płesznik powoduje, że można je dodawać do wielu posiłków spożywanych w ciągu dnia, jak jogurty, płatki, musli, owsianki, koktajle owocowe lub sałatki warzywne. Jednym z wyjątkowo popularnych sposobów wykorzystania nasion jest „chleb zmieniający życie”, polecany osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu. Wypiekany bez mąki i drożdży, które zastąpione są nasionami babki płesznik, płatkami owsianymi, nasionami lnu, słonecznikiem, pestkami dyni i orzechami, „chleb zmieniający życie” w opinii wielu jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.