Jak uszykować dzieciom do szkoły drugie śniadanie, które nie wyląduje w koszu i zapewni najmłodszym energię w trakcie długiego dnia nauki? Nie muszą to być mało apetyczne kanapki, które większość z dorosłych już osób wspomina jako zmorę swojego dzieciństwa. Zdrowe śniadanie do szkoły może być podane w tak atrakcyjny sposób, że dziecko nie tylko samo je zje, ale będzie musiało podzielić się z innymi głodnymi kolegami. Co zrobić na śniadanie do szkoły– przedstawiamy garść inspiracji.
Jak odpowiednio zbilansować śniadanie do szkoły?
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla dziecka rozpoczynającego naukę w szkole podstawowej to ok. 2400 kcal, które powinny być podawane w pięciu posiłkach dziennie. Ze względu na wysiłek, jakiemu poddawany jest mózg dziecka w trakcie nauki, posiłek przygotowywany do szkoły powinien dostarczać jego organizmowi sporo energii. Musi być więc bogaty w węglowodany złożone, witaminy i błonnik, a także białko, jeśli dziecko ma przewidziane w programie sporo zajęć fizycznych.
Zadbajmy także, aby przygotowany posiłek dziecko zabierało do szkoły w atrakcyjnych dla niego pojemnikach. Na rynku znajdziemy obecnie wiele opakowań wielorazowego użytku z motywami z ulubionych dziecięcych filmów czy programów. Warto kupić je w kilku rozmiarach, aby nawet mniejsza ilość jedzenia nie przesuwała się po zbyt dużej przestrzeni i nie zamieniła w nieapetyczną papkę.
Alternatywy dla kanapki
Atrakcyjnym zamiennikiem tradycyjnej kanapki do szkoły mogą być tortille lub naleśniki wykonane z mąki razowej. Gotowe placki wystarczy posmarować z jednej strony twarożkiem lub pastą z pestek i warzyw, dopełnić wędliną, serem żółtym i niezbyt wodnistymi warzywami, zawinąć w rulon i skleić ich brzegi pastą. Podzielone na dwa-trzy mniejsze kawałki placki są wygodne do transportowania w lunchboxie i szybkiego złapania przez dziecko, nawet w trakcie krótkiej przerwy między lekcjami.
Pomysły na śniadanie do szkoły dla dzieci na diecie bezglutenowej to przykładowo domowe chlebki-placki. Pokrojone w mniejsze kawałki, z dodatkiem warzyw poporcjowanych w słupki lub sałatki, zapewnią pełnowartościowy, energetyczny posiłek. Placki można przygotować w łatwy i szybki sposób, np. z dodatkiem fasoli i kaszy jaglanej, kaszy gryczanej czy komosy ryżowej zmieszanych z bezglutenowymi mąkami. Ich płaski kształt pozwala na krojenie w wymyślne kształty, które zyskają zainteresowanie dzieci.
Jeśli nasze pociechy są wielbicielami pizzy, możemy zaproponować im domową wersję tego przysmaku, również łatwą do przygotowania, zapakowania i zjedzenia na szybko w szkole. Drożdżowe ciasto pocięte w małe kółka można posmarować sosem pomidorowym, dodać do tego ulubioną wędlinę dzieci, ser żółty, mnóstwo warzyw i zapiec. Po przestudzeniu, domowe mini-pizze bez problemu dadzą się zapakować do lunchboxa.
Drugie śniadania na słodko
Dzieci kochają słodkie smaki, można więc zaproponować im drugie śniadanie w postaci niskokalorycznych placuszków z twarożkiem, owocami, bakaliami i jogurtem. Atrakcyjnymi oraz prostymi w wykonaniu przysmakami będą także popularne muffinki z mieszanką bakalii, orzechów oraz płatków owsianych, które dostarczą dzieciom łatwo przyswajalnego cukru. Muffinki można przygotować także w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem czy brokułami. Warto upiec ich od razu więcej w różnych smakach. Muffiny można bowiem przez jakiś czas przechowywać i serwować nie tylko na śniadania, ale też jako przekąski do szkoły, w ciągu dnia czy jako szybką kolację.
Sałatki na lunch
Jeżeli dzieci czeka długi dzień w szkole, przyda im się nieco konkretniejsza porcja jedzenia, odpowiadająca lekkiemu lunchowi. Szybka do zrobienia sałatka z różnymi składnikami powinna zawierać odpowiednio dużą porcję węglowodanów – znajdujących się w kaszy, ryżu lub makaronie, białka z mięsa, ryby, sera i jajek, a także witamin i błonnika dostępnych w warzywach.
Dobrym sposobem na dziecięcy lunch będą również pieczone warzywa, zanurzone w marynacie z oliwy, ulubionych przypraw oraz ziół. Łatwe w przygotowaniu upieczone warzywa, jak pietruszka, marchewka, ziemniaki czy buraki będą smakować znakomicie z zapakowanym w osobny pojemnik dipem z warzyw strączkowych oraz pełnoziarnistą pitą.