Żurek Wielkanocny
Żurek Wielkanocny jest, bez wątpienia, najpowszechniejszym i jednym z najbardziej lubianych wielkanocnych dań. Bez żurku wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Sycąca, pachnąca majerankiem i kwaskowa w smaku […]
Żurek Wielkanocny jest, bez wątpienia, najpowszechniejszym i jednym z najbardziej lubianych wielkanocnych dań. Bez żurku wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Sycąca, pachnąca majerankiem i kwaskowa w smaku […]
Mazurek Różany to, niewątpliwie, zachwycający wielkanocny wypiek o niebiańskim smaku. Wyobraźcie sobie: całe owoce żurawiny w pysznej frużelinie, z różanym kremem z mascarpone i białą czekoladą. Mniammmm… Mazurki to, bez […]
Co można zrobić z chrzanem, poza, oczywiście, dodaniem go do wędliny? Czy chrzan jest rzeczywiście nieodzownym składnikiem w polskiej kuchni? Do czego zazwyczaj go używacie? Czy zawsze jest w lodówce […]
Składniki: 500 g mięsa mielonego ( wołowina lub wieprzowina) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka płaska czosnku HOTZ W zależności od pożądanej ostrości […]
Ostatnio oszalałam na punkcie tapioki. Jest to kasza z rośliny o nazwie maniok. Zachwyciłam się nią z kilku powodów. Po pierwsze jest idealna dla osób na diecie. Jest lekkostrawna, a […]
Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Lubicie omlety? Przepisów na ich przygotowanie jest cała masa. Ja stawiam jednak na prostotę. Rano każda minuta jest na wagę złota, a […]
Historia dyni sięga czasów starożytności, ponieważ znana była już grekom, którzy podawali ją na ucztach smażoną w miodzie. Europa o istnieniu dyni dowiedziała się dopiero w XV wieku, kiedy Krzysztof […]
Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej są nieocenione. Warto by zagościła na naszym stole zwłaszcza zimą i wiosną, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 – potrzebnej […]
Mąka kokosowa to mąka uzyskana ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na bardzo drobny proszek. Ma łagodny zapach i smak kokosa. Jest dość lekka i zawiera dużo powietrza, co […]
Bardzo lubię przygotowywać posiłki z dziećmi. Zazwyczaj po tym jest więcej pracy niż w trakcie, ale ile radości. Daktylowe kulki robię z dziećmi gdy mamy ochotę na coś słodkiego „na […]