Quiche z serem feta i figami

Quiche (czyt. kisz) to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę lub kolację, choć Quiche może także być daniem obiadowym. Do zrobienia quiche potrzebujemy ceramicznej formy. Podpiekamy najpierw w niej […]

Wiosenna zupa z quinoa

Gdy stragany uginają się od świeżutkich warzyw aż chce się gotować. Zazwyczaj kupiłabym wszystko. Dziś zaproponuję Wam sycącą zupę z wiosennych warzyw z komosą ryżową. Składniki : – pęczek botwinki wraz […]

Ciasto marchewkowe z młodej marchwi

Teraz każda wizyta na bazarku przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Gdy widzę te wszystkie młode plony matki ziemi to zwykłe, ugotowane ziemniaki z koperkiem są rarytasem. Też tak macie? […]

Pudding jaglany z musem z mango

Jaglanka jest obok owsianki najczęściej goszczącym w naszym domu śniadaniem. Moje dzieci uwielbiają najprostszą jej wersję, czyli po prostu ugotowaną kaszę jaglaną z rozgniecionym bananem. Kaszę jaglaną jemy równie chętnie […]

Warzywny gulasz z nasionami amarantusa

Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy […]

Jogurt z nasionami CHIA i musem kiwi

Śniadanie, przekąska lub deser. Najlepiej przygotować wieczorem na śniadanie lub na drugie śniadanie zabrać do pracy. Wystarczy jogurt wymieszać z nasionami CHIA oraz zbledować kiwi i odstawić do lodówki na […]

Tartinki z kajmakiem i orzechami

Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych […]

Pałki kurczaka z topinamburem

Dostałam 4 kilogramy pomarańczy. Z większości od razu wycisnęłam sok. Resztę użyłam do przygotowania obiadu. Przedstawiam Wam dziś kurczaka marynowanego w soku z pomarańczy, musztardzie z pomidorami suszonymi oraz z […]

Malinowe LOVE

W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]