Quiche z serem feta i figami
Quiche (czyt. kisz) to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę lub kolację, choć Quiche może także być daniem obiadowym. Do zrobienia quiche potrzebujemy ceramicznej formy. Podpiekamy najpierw w niej […]
Quiche (czyt. kisz) to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę lub kolację, choć Quiche może także być daniem obiadowym. Do zrobienia quiche potrzebujemy ceramicznej formy. Podpiekamy najpierw w niej […]
Gdy stragany uginają się od świeżutkich warzyw aż chce się gotować. Zazwyczaj kupiłabym wszystko. Dziś zaproponuję Wam sycącą zupę z wiosennych warzyw z komosą ryżową. Składniki : – pęczek botwinki wraz […]
Teraz każda wizyta na bazarku przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Gdy widzę te wszystkie młode plony matki ziemi to zwykłe, ugotowane ziemniaki z koperkiem są rarytasem. Też tak macie? […]
Sezon truskawkowy w pełni. Za sprawą połączenia truskawek z bitą śmietaną oraz słodką bezą, każdy na chwilę może przenieść się do raju. Zrobienie dobrej bezy nie jest trudne. Wystarczy mieć […]
Jaglanka jest obok owsianki najczęściej goszczącym w naszym domu śniadaniem. Moje dzieci uwielbiają najprostszą jej wersję, czyli po prostu ugotowaną kaszę jaglaną z rozgniecionym bananem. Kaszę jaglaną jemy równie chętnie […]
Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy […]
Śniadanie, przekąska lub deser. Najlepiej przygotować wieczorem na śniadanie lub na drugie śniadanie zabrać do pracy. Wystarczy jogurt wymieszać z nasionami CHIA oraz zbledować kiwi i odstawić do lodówki na […]
Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych […]
Dostałam 4 kilogramy pomarańczy. Z większości od razu wycisnęłam sok. Resztę użyłam do przygotowania obiadu. Przedstawiam Wam dziś kurczaka marynowanego w soku z pomarańczy, musztardzie z pomidorami suszonymi oraz z […]
W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]