Czy soja jest zdrowa?

Soja jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, więc często pojawia się w dietach wegetariańskich i wegańskich. Zawiera także zdrowe kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny o zbawiennym wpływie na ludzki organizm. Mimo to […]

Czym, zamiast cukru, można słodzić herbatę?

Wymyślony przez Melchiora Wańkowicza slogan reklamowy „cukier krzepi” już od dawna jest wyłącznie ciekawostką historyczną. Cukier, zwłaszcza biały, to produkt zbyt silnie przetworzony i rafinowany, zawierający prawie 100% sacharozy. Przyjmowany […]

Jak pozbyć się wody z organizmu dietą?

Uczucie zmęczenia, opuchnięcia i pojawiające się m.in. wokół kostek obrzęki to częsty problem, dotykający współcześnie zwłaszcza kobiet. Wspomniane objawy mogą być efektem syndromu napięcia miesiączkowego (PMS) lub zatrzymania wody w […]

Zioła do picia – sprawdź, które warto znać

Napary ziołowe, od lat wykorzystywane w medycynie tradycyjnej, to świetna alternatywa dla codziennych napojów, jak czarna herbata i kawa. Poszczególne zioła mogą przynieść ulgę w dolegliwościach, mają łagodne działanie, a […]

Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?

Ostropest plamisty, pochodzący z rodziny roślin astrowatych, nazywany bywa potocznie ostem i traktowany jako chwast. Tymczasem ma wyjątkowo dobroczynne działanie dla naszego organizmu, doceniane od przeszło dwóch tysięcy lat w […]

Suszone daktyle – co warto o nich wiedzieć?

Daktyle, czyli owoce daktylowca, od wieków stanowią jeden z podstawowych elementów w kuchni krajów arabskich, gdzie zyskały nazwę „chleba życia”. Słodki smak suszonych daktyli pozwala doskonale zastąpić nimi cukier w ciastach, […]

Babka płesznik – jak stosować jej nasiona?

Babka płesznik nazywana jest także śródziemnomorską, pochodzi bowiem z tego regionu. Wysoka zawartość błonnika poprawiająca trawienie, usprawniająca pracę jelit i przyspieszająca odchudzanie powoduje, że jej nasiona coraz chętniej włączają do swojej diety […]

Nasiona chia – dlaczego warto je jeść?

W Ameryce Południowej nasiona chia stosowane są od wieków. Pierwsze historyczne ślady uprawy szałwii hiszpańskiej, z której są pozyskiwane, odkryto badając cywilizację Majów. Słynni ze swojej niesamowitej siły i wytrzymałości […]