Przejdź do treści

Amarantusowe naleśniki bezglutenowe

Amarantus jest ciekawą alternatywą dla pszenicy. Szczególnie cenne zboże dla osób, które w swojej diecie eliminują gluten. Amarantus jest bowiem zbożem bezglutenowym. Ponadto zawiera więcej żelaza niż szpinak i więcej białka niż mleko. W wypiekach, które nie muszą wyrastać możemy mieszać mąkę  z amarantusa z innymi mąkami, a wyłącznie mąki z amarantusa w wypiekach, które nie muszą wyrastać. Dziś użyłam wyłącznie mąki z amarantusa przygotowując naleśniki z owocami. Smażyłam małe cienkie naleśniczki wielkości pancakes przełożyłam je owocami a na wierzchu położyłam kilka łyżek jogurtu. Wyśmienity pomysł na śniadanie czy kolację.

 

Składniki :

– 90 g mąki amarantusowej prażonej

– 2 jaja

– szklanka mleka

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 łyżeczka kako

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– jedno duże jabłko

– 1 łyżka cukru trzcinowego

– 2 brzoskwinie

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj składniki na ciasto.

2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

3. Jabłka obierz, wypestkuj i pokrój.

4. Na patelnię wsyp cukier i zaraz dołóż jabłka.  Smaż kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

5. Pokrój brzoskwinie.

6. Przełóż naleśniki owocami. Na wierzchu możesz położyć jogurt, ulubiony serek lub konfiturę