Amarantus jest ciekawą alternatywą dla pszenicy. Szczególnie cenne zboże dla osób, które w swojej diecie eliminują gluten. Amarantus jest bowiem zbożem bezglutenowym. Ponadto zawiera więcej żelaza niż szpinak i więcej białka niż mleko. W wypiekach, które nie muszą wyrastać możemy mieszać mąkę z amarantusa z innymi mąkami, a wyłącznie mąki z amarantusa w wypiekach, które nie muszą wyrastać. Dziś użyłam wyłącznie mąki z amarantusa przygotowując naleśniki z owocami. Smażyłam małe cienkie naleśniczki wielkości pancakes przełożyłam je owocami a na wierzchu położyłam kilka łyżek jogurtu. Wyśmienity pomysł na śniadanie czy kolację.
Składniki :
– 90 g mąki amarantusowej prażonej
– 2 jaja
– szklanka mleka
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka kako
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– jedno duże jabłko
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 2 brzoskwinie
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj składniki na ciasto.
2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
3. Jabłka obierz, wypestkuj i pokrój.
4. Na patelnię wsyp cukier i zaraz dołóż jabłka. Smaż kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
5. Pokrój brzoskwinie.
6. Przełóż naleśniki owocami. Na wierzchu możesz położyć jogurt, ulubiony serek lub konfiturę