Mąka kokosowa to mąka uzyskana ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na bardzo drobny proszek. Ma łagodny zapach i smak kokosa. Jest dość lekka i zawiera dużo powietrza, co sprawia, że szczególnie dobrze nadaje się do wypieków takich jak muffinki, naleśniki i ciasta. Charakteryzuje się sporą zawartością białka i błonnika pokarmowego. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne ciasto kokosowe z borówkami właśnie z użyciem mąki kokosowej.
Składniki:
6 jajek
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub garść daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże borówki
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nastaw na 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Jajka ubijaj wraz z miodem około 10 minut. Do ubitej masy dodaj olej.
3. Mąkę oraz proszek do pieczenia dodaj do masy jajecznej – dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
4. Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyłóż na wierzch borówki i piecz 25-30 minut.
SMACZNEGO!