Teraz każda wizyta na bazarku przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Gdy widzę te wszystkie młode plony matki ziemi to zwykłe, ugotowane ziemniaki z koperkiem są rarytasem. Też tak macie? Dziś przyniosłam młode marchewki i postanowiłam zrobić z nich klasyczne ciasto marchewkowe przekładane kremem z lekkiego serka kanapkowego połączonego z wykwintną konfiturą cytrynową z likierem miodowym.
Składniki na formę 28 cm:
– 2 szklanki startej marchewki
– 4 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
– 3/4 szklanki cukru lub ulubionego słodzika
– 2/3 szklanki oleju
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżeczki sody
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– cukier puder do posypania ciasta
– skórka otarta z jednej cytryny
Składniki na krem:
-2 serki kanapkowe po 200g każdy
-słoiczek konfitury cytrynowj z likierem miodowym
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od starcia marchewki.
2. W jednej misce roztrzep jajka. Dodaj olej dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę.
3. W drugiej misce wymieszaj składniki suche. Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę.
4. Wymieszaj składniki suche z mokrymi.
5. Przelej ciasto do wyłożonej papierem formy.
6. Wstaw do nagrzanego do 170oC piekarnika na ok. 45 min.
7. Zrób test suchego patyczka.
8. Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Przełóż serki wraz z konfiturą do miski i zmiksuj na gładką masę.
9. Upieczone ciasto zostaw do ostudzenia.
10. Przekrój ciasto wzdłuż, przełóż kremem.
11. Czas na dekorację. Pokryj ciasto z wierzchu cienką warstwą cukru pudru i połóż skórkę z cytryny.