W nawiązaniu do poprzedniego posta, dla wszystkich smakoszy bezmięsnych burgerów powstał przepis na burgera równie smacznego a jednak trochę innego. Sama uwielbiam obie wersje zarówno mięsną jak i bezmięsną. Wszystkie składniki poza mięsem używamy w obu przepisach, tak więc jest o wiele prościej gdy mamy przygotować oba burgery na raz. Do serowego burgera potrzebujemy dodatkowo świeży rozmaryn.
Składniki na 4 sztuki:
– 4 bułki
– 4 sztuki sera camembert (może być kozi dla osób uczulonych na mleko krowie)
-słodka czerwona cebulka Agnes Woo
– cebulka czerwona
– sałata
– pomidor
– ogórek kwaszony
– łyżka keczupu i łyżka majonezu
– kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Pokrój warzywa. Zmieszaj keczup z majonezem.
2. Rozgrzej patelnię grillową.
3. Wyjmij ser z opakowania oprósz go solą i pieprzem.
4. Gdy patelnia się rozgrzeje połóż na niej przekrojoną na pół bułkę oraz ser. Patelnię przykryj.
5. Po 3-4 minutach przełóż ser i bułki na drugą stronę. Na serze połóż rozmaryn i grilluj kolejne 3-4 minuty.
6. Na przygotowanym talerzu ułóż bułkę posmaruj ją przygotowanym wcześniej sosem.
7. Połóż sałatę a następnie wszystkie warzywa. Na warzywach połóż grillowany ser a następnie słodką czerwoną cebulę. Przykryj wierzchnią częścią bułki.
8.Podawaj od razu aby nie wystygły.