Czy chodzi za Wami smak wakacji? Kto na nie nie czeka! Zapraszam na go gofry z bitą śmietaną owocami i musem jagodowym, których smak przypomnij Wam ciepłe letnie dni 🙂
Składniki na gofry:
– 1 ½ szklanki mąki
– 2 jajka
– 1 i ½ szklanki mleka (dowolnego, ja robiłam na sojowym)
– szczypta soli
-1/3 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
– łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
– pół szklanki oleju
Składniki na bitą śmietanę kokosową:
– puszka mleka kokosowego (min.17% tłuszczu i 75% masy kokosowej)
– 25g ksylitolu/cukru trzcinowego zmielonego w młynku na cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej gofrownice.
2. Składniki na ciasto na gofry wymieszać mikserem w misce. Odstawić na chwilę.
3. Mleko kokosowe należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Gdy je otworzysz, nie mieszaj. Do przygotowania śmietany będzie służyła tylko twarda część mleka, przełóż ją do miski dodaj cukier i ubijaj mikserem przez kilka minut. Ubitą śmietanę należy wstawić do lodówki.
4. Gdy gofrownica się nagrzeje upiec gofry. Gdy chwilę ostygną nałożyć śmietanę, owoce i mus.