Hummus to arabska pasta z ciecierzycy oraz sezamowej pasty tahini doprawiona czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek. Można przygotować gęstszy do smarowania kanapek lun chlebków Bredis, bądź o rzadszej konsystencji i maczać pokrojone w słupki warzywa. Do hummusu można dodać różne przyprawy dla urozmaicenia smaku. Poniżej znajdziecie hummus klasyczny oraz hummus z pomidorami suszonymi.
Składniki :
– 250g ugotowanej ciecierzycy (co odpowiada 110g suchej) lub 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżki Tahini PRIMAVIKA
-1 ząbek czosnku
– 3 łyżki soku z cytryny
-3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
– sól i pieprz do smaku
– 4 połówki suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody na noc. Rano wymień wodę i gotuj ciecierzycę aż będzie miękka. Będzie to trwało ok. 40-60 min.
2. Ugotowaną ciecierzycę odcedź. Wody z gotowania soczewicy nie wylewaj.
3. Przełóż ciecierzycę do miksera, dodaj tahini, obrany ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
4. Dodaj odrobinę wody z gotowania ciecierzycy i miksuj jeszcze chwilę. W zależności od oczekiwanej konsystencji możesz dodać więcej lub mniej wody.
5. Na koniec dodaj oliwę oraz sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.
6. Odłóż połowę gotowej pasty do miseczki a do pozostałej części dodaj 4 połówki suszonych pomidorów i zmiksuj na gładką masę.