Przejdź do treści

Jaglane Muffinki z burakami i nutą tymianku

Kto by się spodziewał buraczka w muffince? A buraczka i tymianku? Słodkie buraczki nadają słodyczy i wilgotności ciastu, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt wiele cukru. Każda mama niejadka szuka sposobu, aby przemycić warzywa. Przemyt sprytny – w postaci słodkiej muffinki. Gdy dałam dziś dzieciom spróbować odgadnąć co jest w środku padały tylko składniki czekolada, mąką, jajka… Przemyt uważam za udany, pomimo obecności cukru. Jeżeli ma być zdrowo zamiast cukru użyj ksylitolu. Et voila!

 

Składniki na 12 sztuk:

– 250 g ugotowanych buraków

– pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao

– 100 g masła

– 1 szklanka mąki jaglanej AMARELLO

– 2 jajka

– pół szklanki cukru trzcinowego

– pół łyżeczki cukru waniliowego

– pół łyżeczki sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– kilka gałązek świeżego tymianku

Na krem:

– serek mascarpone (250g)

– pół szklanki cukru pudru

– sok z buraków

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od ugotowania bądź upieczenia buraków.

2. Gdy wystygną zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Odciśnij sok i zlej go do pojemniczka- później się przyda.

3. Rozpuść czekoladę w gorącym maśle. Połącz z burakami. Dodaj jaja. Dokładnie wymieszaj.

4. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą dodaj sól, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy.

5. Teraz zmieszaj składniki mokre z suchymi. Dokładnie wymieszaj.

6. W formie do pieczenia muffinek umieść papilotki i nakładaj ciasto do ¾ wysokości.

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 min.

8. Przygotuj krem do dekoracji muffinek. Zmieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem oraz z sokiem z buraka ubijając przez chwilę mikserem.

9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj ostudzone muffinki.