Kto by się spodziewał buraczka w muffince? A buraczka i tymianku? Słodkie buraczki nadają słodyczy i wilgotności ciastu, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt wiele cukru. Każda mama niejadka szuka sposobu, aby przemycić warzywa. Przemyt sprytny – w postaci słodkiej muffinki. Gdy dałam dziś dzieciom spróbować odgadnąć co jest w środku padały tylko składniki czekolada, mąką, jajka… Przemyt uważam za udany, pomimo obecności cukru. Jeżeli ma być zdrowo zamiast cukru użyj ksylitolu. Et voila!
Składniki na 12 sztuk:
– 250 g ugotowanych buraków
– pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao
– 100 g masła
– 1 szklanka mąki jaglanej AMARELLO
– 2 jajka
– pół szklanki cukru trzcinowego
– pół łyżeczki cukru waniliowego
– pół łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– kilka gałązek świeżego tymianku
Na krem:
– serek mascarpone (250g)
– pół szklanki cukru pudru
– sok z buraków
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od ugotowania bądź upieczenia buraków.
2. Gdy wystygną zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Odciśnij sok i zlej go do pojemniczka- później się przyda.
3. Rozpuść czekoladę w gorącym maśle. Połącz z burakami. Dodaj jaja. Dokładnie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą dodaj sól, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy.
5. Teraz zmieszaj składniki mokre z suchymi. Dokładnie wymieszaj.
6. W formie do pieczenia muffinek umieść papilotki i nakładaj ciasto do ¾ wysokości.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 min.
8. Przygotuj krem do dekoracji muffinek. Zmieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem oraz z sokiem z buraka ubijając przez chwilę mikserem.
9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj ostudzone muffinki.