Wersja słodkości wielkanocnych dla wegan
Mazurek różany wegański
Składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 2/3 szklanki mąki owsianej lub kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 100 ml wrzątku
- 120 g oleju kokosowego
- 5 łyżek cukru kokosowego
- laska wanilii
- szczypta soli do smaku
Składniki na krem kokosowy:
- 1 duża puszka mleka kokosowego (400)
- 2 łyżki cukru
- ⅓ szklanki napoju roślinnego np. migdałowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
oraz
- konfitura z płatków róży Różana Mgiełka
- Płatki róży
- Płatki chabru
Zalewamy siemię lniane wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na minimum 30 minut.
Wykładamy formę papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto forując wyższe brzegi. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut
Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą z płatków roży.
Przygotowujemy krem kokosowy. Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego i wymieszaną z napojem roślinnym i doprowadzamy do wrzenia – ważne! – cały czas mieszając trzepaczką. Lekko przestudzone delikatnie wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Całość na koniec posypujemy kwiatami jadalnymi – płatki chabru i róży.
Smacznego:)