Mazurek Różany to, niewątpliwie, zachwycający wielkanocny wypiek o niebiańskim smaku. Wyobraźcie sobie: całe owoce żurawiny w pysznej frużelinie, z różanym kremem z mascarpone i białą czekoladą. Mniammmm…
Mazurki to, bez żadnych wątpliwości, symbol Świąt Wielkanocnych! Kruche i bogato zdobione ciasta królują na stołach w całej Polsce. Przepisy na nie są skrzętnie przechowywane w domowych księgach z rodzinnymi recepturami i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale każde kolejne szuka sposobu na wprowadzenie czegoś własnego: a to nowego lukru, a to zdobienia, a to przepisu na kruche ciasto.
Najbardziej rozpowszechnione są pyszne i słodkie mazurki kajmakowe. Kajmak to oczywiście tradycyjny gęsty mleczny krem. Niemal równie popularne są tzw. mazurki cygańskie na owsianym spodzie z bakaliami. Coraz częściej spotykamy jednak te ciasta przekładane kremami oraz z oryginalnymi polewami i dekoracjami z kwiatów i ziół.
Proces unowocześniania mazurków wciąż się nie kończy. To wdzięczne ciasto do wysilenia własnej pomysłowości. Czekamy na Wasze propozycje!
Składniki:
Spód ciasta:
- 250 g Mąki Orkiszowej lub innej,
- 120 g masła,
- 1 jajko,
- 60 g cukru pudru
Frużelina żurawinowa:
- 1 słoik Żurawiny w Syropie Ogródek Dziadunia
- 1/2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wrzącej wody
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej +3 łyżki wody
Krem różany:
- 100 g Konfitury z Płatków Róży Różana Mgiełka
- 120 g białej czekolady
- 120 g mascarpone
- Prażone płatki migdałów do dekoracji
Polecamy
Sposób przygotowania:
Składniki na spód ciasta połączyć i krótko wyrobić. To oznacza: wymieszać i ugnieść aż ciast zrobi się jednorodne. Ważne aby robić to krótko, aby nie nabrało ciepła z naszych dłoni i wyrabiania. Potem schłodzić w lodówce przez co najmniej 40 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkować do formatu blaszki. Przełożyć do formy natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub na papier do pieczenia.
Piec ok. 20 min. z obciążeniem (można użyć do tego grochu albo ryżu, wysypanego na ciasto przykryte papierem do pieczenia). Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok.20 min., aż ciasto osiągnie złoty kolor.
Przed dalszą pracą ostudzić upieczony spód mazurka.
W tym czasie Żurawinę w Syropie przełożyć w całości do garnka, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dalej trzymać na małym ogniu; Następnie dodać wodę starannie rozmieszaną ze skrobią i całość dokładnie wymieszać. Cały czas gotować na małym ogniu stale mieszając. Kiedy stanie się gęstym kisielem, zdjąć z ognia i nadal mieszając,dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Gorącą frużelinę wyłożyć na ostudzony spód mazurka.
Następnie białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z Konfiturą z Płatków Róży Różana Mgiełka, a następnie z mascarpone aż do uzyskania gładkiej masy.
Wyłożyć na spód z frużeliną, całość posypać płatkami migdałowymi (wcześniej należy lekko je podprażyć na suchej patelni).
Autorem przepisu jest Ogródek Dziadunia