Na przygotowanie tego kurczaka nie musimy mieć dużo czasu. Wystarczy nam pół godziny wraz z pieczeniem. Czy to dużo? Proponuję jednak wcześniej zamarynować kurczaka, tak aby mięso przeszło smakiem niezwykłej marokańskiej pasty orzechowej. Wystarczy zamarynować kurczaka wychodząc na spacer a po powrocie można przystąpić do działania.
Składniki :
– podwójna pierś z kurczaka
– słoiczek marokańskiej pasty orzechowej Le Papu
– 1 czerwona papryka
– opakowanie pomidorków koktajlowych
– łyżka oliwy z oliwek
– dwie szczypty ziół prowansalskich
– pieprz
– sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj wszystkie składniki.
2. Piersi z kurczaka oprósz pieprzem i solą a następnie zamarynuj marokańską pastą orzechową i odłóż do lodówki. Im dłużej będą się marynowały tym smak pasty będzie intensywniejszy.
3. Pokrój paprykę w kwadraty, takiej wielkości, aby łatwo je było nabić na patyczek. Pomidorki pokrój na pół.
4. Wyjmij kurczaka z lodówki i pokrój na kawałki.
5. Nadziewaj patyczki do szaszłyków na przemian papryką i kawałkami kurczaka.
6. Ułóż przygotowane szaszłyki na wyłożoną pergaminem blachę, rozrzuć pomidorki a wszystko skrop oliwą oraz obsyp ziołami prowansalskimi.
7. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min.