Przejdź do treści

Niezwykły tort urodzinowy

Dlaczego niezwykły? Otóż dlatego, że za każdym razem gdy go robię jest zjadany do ostatniego okruszka. Mało tego, jedzą go nawet ci, którzy tortów nie lubią, osoby na diecie i wszyscy zawsze chcą dokładkę. Choć nie wszyscy mają odwagę o nią poprosić. Jest słodki. Jest ze śmietaną. Jest łatwy do zrobienia i jest pyszny. Przygotowanie tortu można podzielić na 3 etapy. Pierwszym jest upieczenie biszkoptu. Drugim etapem jest przełożenie warstw. Trzeci etap to roztopienie pianek i dekoracja. Uwierzcie mi ten tort jest wart grzechu.

Etap 1 Biszkopt

Składniki (forma 28cm):

– 6 szt. jajek

– 180 g cukru

– 120 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Wbij do misy jajka i dodaj cukier.

2. Ubijaj na wysokich obrotach dopóki cukier się nie rozpuści. Musi powstać bardzo gęsta i puszysta masa. Od tego jak dobrze ubijesz jaja z cukrem będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt.

3. Do dobrze napowietrzonej masy dodawaj etapami mąkę. Najlepiej po łyżce. Najlepiej przejść na tym etapie na mieszanie drewnianą łyżką i wykonywać powolne ruchy.

4. Gotową masę przelej do wyłożonej papierem formy.

5. Piecz w temp. 180oC przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.

6. Gdy biszkopt ostygnie przekrój go na pół tak aby powstały dwie warstwy górna i dolna.

Etap 2 Przekładanie

Składniki:

– słoiczek KAJMAKU kremu mlecznego z solą morską

– szklanka czarnej kawy ( w wersji tortu dla dorosłych z rumem lub likierem)

– 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%

Sposób przygotowania:

1. Ułóż jedną warstwę biszkoptu na talerzu czy paterze, na której będziesz podawać tort.

2. Nasącz cały biszkopt kawą. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzla. Postaraj się nasączyć równomiernie całe ciasto.

3. Na nasączony biszkopt nałóż masę kajmakową. Niech przykrywa dosyć grubą warstwą całą powierzchnię ciasta.

4. Ubij śmietanę z łyżeczką cukru pudru waniliowego. Pamiętaj aby śmietana była dobrze schłodzona.

5. Na kajmak nałóż połowę ubitej śmietany.

6. Nałóż drugi biszkopt. Nasącz go również kawą.

7. Nałóż pozostałą część śmietany. Nie musisz nakładać na boki. Możesz całość zostawić na wierzchu.

8. Wstaw tort do lodówki.

Etap 3 Dekoracja

Składniki:

– 400 g pianek marshmallow

– 1 kg cukru pudru

– kilka łyżek wody

Sposób przygotowania:

1. Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej. Do tego potrzebujesz dwa garnki jeden mniejszy a drugi większy. Do większego wlej tyle wody, aby nie dotykała spodu mniejszego garnka. Mniejszy garnek zawieś w większym. Gdy woda w większym garnku zacznie wrzeć wrzuć do mniejszego garnka pianki i wlej kilka łyżek wody.

2. Mieszaj od czasu do czasu roztapiające się pianki. Jeżeli chcesz zabarwić masę barwnikami jest to moment, w którym możesz to zrobić. Gdy wszystkie pianki się rozpuszczą dodaj pół kilo cukru pudru wymieszaj.

3. Zdejmij garnek i odstaw na chwilę do przestygnięcia.

4. Dodaj drugie pół kilo cukru i zagniataj do powstania masy przypominającej plastelinę.

5. Rozwałkuj cienko masę podsypując mąką ziemniaczaną aby masa nie przywarła do podłoża.

6. Obłóż ciasto masą. Udekoruj wedle swoich fantazji.