Przejdź do treści

Omlet z musem jagodowym

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Lubicie omlety? Przepisów na ich przygotowanie jest cała masa. Ja stawiam jednak na prostotę. Rano każda minuta jest na wagę złota, a bez śniadania nie warto wychodzić z domu. Dlatego też przedstawiam Wam przepis na omlet w 5 minut! Samo wykonanie jest dziecinnie proste! Puszysty, sycący i pyszny! Bez dodatku cukru!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 30 g płatków owsianych
  • 5 g oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • ulubione dodatki: mus jagodowy (pasuje idealnie, a w zimie zastępuje moje ukochane borówki), masło orzechowe, ulubione owoce lub masło bananowe

Wykonanie:

Jajka myjemy i wybijamy do miseczki. Roztrzepujemy i dodajemy płatki owsiane. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej olej kokosowy (5-7 g w zupełności wystarczy). Kiedy patelnia będzie już nagrzana wylewamy na nią całą masę. Smażymy z jednej strony około 3-4 min. Ostrożnie odwracamy nasz omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Zdejmujemy omlet z ognia i przekładamy na talerz. Podajemy z musem (pycha!), owocami, jogurtem lub masłem orzechowym. Osobiście nigdy nie mogę się zdecydować na dodatki więc dzielę cały omlet na 4 części i układam je jedna na drugiej. Każdą cześć przekładam dodatkami, na które mam danego dnia ochotę, zazwyczaj są to rozmaite owoce. Dziś padło jednak na mus jagodowy i masło bananowe. Połączenie idealne.

Takie śniadanie doda nam energii na cały dzień. Ze względu na dużą ilość białka zapewni uczucie sytości, aż do kolejnego posiłku. Oprócz tego jest również bardzo zdrowe. Spróbujcie przygotować taki omlet dla Waszych najbliższych. Gwarantuję Wam, że nikt mu się nie oprze!

Smacznego!

Przepis udostępniła nasza klientka Pani Izabela https://receptanasiebie.pl