Dostałam 4 kilogramy pomarańczy. Z większości od razu wycisnęłam sok. Resztę użyłam do przygotowania obiadu. Przedstawiam Wam dziś kurczaka marynowanego w soku z pomarańczy, musztardzie z pomidorami suszonymi oraz z miodem. Do tego ugotowany topinambur z koperkiem i roszponka z kiełkami rzodkiewki skropiona olejem lnianym.
Składniki dla 2-4 osób
– 8 sztuk nóg z kurczaka
– 600 g topinamburu
– 2 łyżki musztardy z suszonymi pomidorami od TOWARY NIEZWYKŁE
– łyżka miodu
– sok z 2 pomarańczy
– odrobina soku z cytryny (do skropienia topinamburu, można też użyć soku z pomarańczy)
– łyżka oliwy z oliwek
– świeży tymianek
– sól i pieprz
Sposób przygotowania
1. Zacznij od zrobienia marynaty do mięsa. Zmieszaj musztardę z miodem, sokiem z pomarańczy z oliwą oraz z solą i pieprzem.
2. Mięso umyj i natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na godzinę.
3. Topinambur obierz i zaraz po obraniu skrop sokiem z pomarańczy lub cytryny.
4. Rozgrzej piekarnik do 180oC.
5. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu (może to być masło klarowane lub olej kokosowy).
6. Przełóż kurczaka (wraz z sosem z marynaty) na rozgrzaną patelnię i podsmaż z każdej strony każdy kawałek. Chodzi tylko o zamknięcie porów w mięsie, co trwa 2-3 min.
7. Następnie przełóż wszystko z patelni (kurczaka oraz sos) do naczynia do zapiekania i połóż na wierzchu gałązki tymianku. Wstaw kurczaka do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 30-40min.
8. Obrany topinambur ugotuj tak jak ziemniaki.
9. Podawaj z sałatką.