Quiche (czyt. kisz) to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę lub kolację, choć Quiche może także być daniem obiadowym. Do zrobienia quiche potrzebujemy ceramicznej formy. Podpiekamy najpierw w niej spód, który może być z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, a następnie układamy wybrane składniki i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Możemy podawać na ciepło (np. w towarzystwie sałatki) lub na zimno. W poniższym przepisie wykorzystałam mąkę jaglaną na spód, dzięki czemu quiche jest bezglutenowy. Na podpieczony spód wylałam masę śmietanowo-jajeczną wraz z serem feta oraz figami. W wersji dla mięsożerców można dodać podsmażony bekon. Polecam, spróbujcie!
Składniki na formę 21 cm:
Spód:
– 300 g mąki jaglanej
– 100 g masła
– szczypta soli
– woda do wyrobienia ciasta
Masa:
– 3 całe jajka plus jedno żółtko
– 200 ml śmietanki 30%
– pół opakowania sera feta
– 4 figi pokrojone w paseczki
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od zrobienia spodu. Zagnieć ciasto z mąki, masła, soli i wody.
2. Wyłóż ciasto na natłuszczoną formę ceramiczną. Boki obetnij nożem, aby nie wystawały poza formę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
3. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika na ok. 15-20 min. Spód powinien być podpieczony ale jeszcze nie zarumieniony. Najlepiej obserwować ciasto i czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika.
4. W czasie, gdy spód się podpieka pokrój delikatnie ser feta oraz figi.
5. Zmieszaj jajka ze śmietaną oraz przyprawami za pomocą trzepaczki.
6. Do masy jajecznej delikatnie rozkrusz ser i wsyp figi.
7. Gdy spód będzie już podpieczony wylej przygotowaną masę i od razu wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika.
8. Piecz przez ok. 30 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.