Na gorącą czekoladę nie trzeba chyba nikogo szczególnie namawiać, gdy na zewnątrz chłód. Wieczór spędzony przy kominku i książce idealnie dopełni gorąca czekolada z cynamonem, kardamonem oraz szczyptą chilli wzbogacona smakiem lekko kwaskowatych malin. Wybrałam moją ulubioną gorzką czekoladę do picia, która zawiera 70% kakao. Rozpuściłam ją w mleku kokosowym, które ma większą zawartość tłuszczu niż zwykłe mleko a mniej tłuszczu niż śmietana kremówka.
Składniki na jedną porcję:
– 50g czekolady gorzkiej do picia Chocolate Bush
– 200 ml mleka kokosowego
– szczypta kardamonu
– szczypta chilli
– pół łyżeczki cynamonu
– pół szklanki mrożonych malin
– łyżka brązowego cukru
– kilka pianek marshmallow
Sposób przygotowania:
1. Wrzuć maliny do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok dodaj cukier.
2. Gdy cukier się rozpuści zdejmij rondelek z ognia i odstaw na bok.
3. Mleko kokosowe podgrzej w osobnym rondelku. Wsyp czekoladę.
4. Zdejmij z ognia i mieszając rozpuść czekoladę w gorącym mleku.
3. Dodaj przyprawy: cynamon kardamon, chilli. Wymieszaj.
4. Wlej mus malinowy na spód filiżanki. Jeżeli nie lubisz pestek malin w musie użyj siteczka.
6. Na gorący mus wlej czekoladę i ułóż na wierzchu pianki.
7. Gdy pianki delikatnie się rozpuszczą rozkoszuj się wspaniałym smakiem.