Szybka tarta z malinami Berry Me!
Lubię robić tarte z dwóch powodów. Zawsze wychodzi i szybko się robi. Wystarczy mieć w domu jakiś dżem/konfiturę i owoce. Dziś przygotowałam tarte z dżemem porzeczkowym z miętą kremem z serka mascarpone oraz z malinami. Lubię bardzo dżemy od Berry Me!, gdyż są słodzone syropem z agawy. Nie zawierają konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, wzmacniaczy smaku ani sztucznych substancji zapachowych.
Składniki na spód:
– ¾ kostki masła
– 2 szklanki mąki
-pół szklanki cukru trzcinowego
-1/3 szklanki śmietany 30%
Składniki na wierzch:
– słoiczek dowolnego dżemu od Berry Me! Ja wybrałam dziś porzeczkę z miętą
– 250g serka mascarpone
– pół szklanki śmietany 30%
– pudełeczko świeżych malin
Sposób przygotowania:
1. Masło pokrój w drobną kostkę. Pamiętaj, aby masło było twarde. Jeżeli masło będzie miękkie tarta popłynie.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dorzuć masło i wyrabiaj mikserem. Będzie to początkowo sypka masa. Dodawaj powoli śmietanę. Na tym etapie zrezygnuj z miksera i wyrabiaj ciasto ręką. Nie za długo, aby ciepło ręki nie roztopiło zbytnio masła.
3. Gdy ciasto będzie miało jednolitą strukturę wyłóż nim nasmarowaną wcześniej masłem formę. I włóż do zamrażarki na 20-30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C.
4. Tartę piecz ok. 25 min do momentu aż zrobi się rumiana.
5. W tym czasie zrób krem. Mascarpone połącz ze śmietaną i ubijaj parę minut aż krem zrobi się puszysty.
6. Gdy ciasto ostygnie wysmaruj je dżemem, ja wybrałam dziś Berry Me! Porzeczka z miętą. Następnie połóż krem mascarpone a na wierzchu poukładaj maliny.