Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych tartinek zainspirowała mnie znana czekolada z całymi orzechami laskowymi, którą osobiście uwielbiam. Na kruchy spód położyłam mleczny krem kajmakowy z dodatkiem soli morskiej oraz przekrojone na połówki orzechy. Dla podkręcenia słoności kajmaku dodałam posiekane solone pistacje. Górę zwieńczyła rozpuszczona gorzka czekolada. Wyszło super, szybko i pysznie.
Składniki (na 6-8 tartinek):
– półtorej szklanki mąki
– 100 g masła
– 1/4 szklanki cukru
– 1 żółtko
– pół słoiczka mlecznego kajmaku z solą morską POLDER
– 20 szt. orzechów laskowych
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao
– 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania
1. Zacznij od pokrojenia chłodnego masła i wymieszania go z cukrem, mąką i żółtkiem. Najlepiej zrobić to mikserem.
2. Foremki wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie bułką tartą.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Przełóż ciasto do foremek usuwając pergamin. Obetnij ranty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.
4. Włóż foremki z ciastem na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180oC.
5. Przełóż foremki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
6. W czasie, gdy tartinki się pieką przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść masło i wrzuć do niego posiekaną czekoladę. Mieszaj dopóki się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
7. Upieczone spody wyjmij z piekarnika i ostudź.
8. Następnie nałóż kajmak i rozłóż orzechy laskowe oraz pistacje. Orzechy laskowe poprzekrawałam na pół a pistacje posiekałam na drobne kawałki.
9. Całość udekoruj ostudzoną polewą czekoladową.
9. Pozostaw do skrzepnięcia polewy.