Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy się z duszonymi warzywami, nie dominuje ale też nie znika. Spróbujcie sami.
Składniki na 2 porcje:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– pół szklanki nasion amarantusa AMARELLO
– słoiczek KORZENNEGO POMIDORA LUKS POMADA
– puszka pomidorów bez skórek
– szczypta cynamonu
– szczypta mielonej lub świeżo tartej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
– zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę, bakłażana oraz cukinię w grubą kostkę.
2. Cebulę pokrój w piórka czosnek w cienkie plasterki.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę wraz z czosnkiem oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki.
4. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa. wszystko podsmaż.
5. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cały słoiczek korzennego pomidora.
6. W osobnym garnku ugotuj amarantus.
7. Dodaj na koniec duszenia gulaszu.
8. Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.