Przejdź do treści

Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny jest, bez wątpienia, najpowszechniejszym i jednym z najbardziej lubianych wielkanocnych dań. Bez żurku wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Sycąca, pachnąca majerankiem i kwaskowa w smaku zupa smakuje w ten niedzielny poranek jak nigdy.

Żur jest też naszym narodowym daniem – doceniany przez smakoszy niemal z całego świata. Obecny nieodmiennie w czołówce globalnych zestawień najlepszych dań.

W wielu polskich domach, oczywiście, istnieją tradycyjne przepisy na tę kultową zupę. W równie wielu robi się własny zakwas.

Pozostali zaś kupują zakwas lub gotowy żur od ulubionych dostawców. To świetne rozwiązanie jeśli nie masz czasu lub przestrzeni na jego robienie od samego początku. Zwłaszcza, że kluczowa jest w tym wypadku jakość składników (w tym głównie mąki żytniej i wody).

Przepis na Żurek Wielkanocny

Składniki:

100 g kiełbasy białej
1/3 butelki zakwasu Żuruś Dziadunia
1 litr bulionu warzywnego
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
ząbek czosnku
1 łyżka tartego chrzanu z Ogródka Dziadunia,
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotować bulion warzywny z majerankiem, ząbkiem czosnku, listkiem laurowym i zielem angielskim. Dla wzmocnienia smaku i zapachu można dodać suszone borowiki lub podgrzybki (1-2 szt). Zalać intensywnie wymieszanym Żurusiem Dziadunia. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilka minut. Surową białą kiełbasę parzyć w temp. 85oC przez 15 min. Do żurku dodać  kiełbasę i łyżkę chrzanu tartego z Ogródka Dziadunia. Całość chwilę podgrzewać. Gorącym żurkiem zalać ułożone na talerzu połówki jajek na twardo.

Autorem przepisu jest Ogródek Dziadunia