Spirulina i chlorella – dwie niepozorne algi, które zyskały w ostatnich latach ogromne uznanie jako suplementy diety zbawienne dla naszego organizmu. Niezwykle bogate w substancje odżywcze, wspomagają w procesie oczyszczania z toksyn, poprawiają kondycję fizyczną i psychiczną oraz dodają sił witalnych. Chlorella czy spirulina – zadając sobie to pytanie, warto poznać przede wszystkim właściwości obu alg.
Co to jest chlorella?
Chlorella jest zieloną algą, która rośnie w zbiornikach słodkowodnych w krajach Dalekiego Wschodu. Intensywny kolor zawdzięcza wyjątkowo wysokiej zawartości czystego chlorofilu – około 3 – 5%. Ponadto znajdziemy w jej składzie aminokwasy, cukry, kwasy nukleinowe, witaminy oraz wiele innych substancji, wpływających doskonale na regenerację i oczyszczenie organizmu.
Właściwości chlorelli – efekty jej stosowania
Należąca do grupy żywności superfoods, chlorella może pomóc w kompleksowym oczyszczaniu organizmu, ma bowiem właściwości detoksykujące. Dlatego poleca się ją przy problemach z wątrobą. Skutecznie pomaga w usunięciu toksyn powstałych na skutek spożycia alkoholu czy przenikających z otoczenia metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych substancji. Detoksykacja w efekcie zażywania chlorelli może doprowadzić także do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z ust czy zneutralizowania woni potu.
Ciekawostką są badania amerykańskiego dietetyka Nikki Ostrowera, który twierdzi, że chlorella przyjęta co najmniej dwie godziny przed planowanym spożywaniem alkoholu, zapobiega nieprzyjemnym jego skutkom określanych mianem kaca. Dzieje się tak ze względu na dużą ilość składników odżywczych, których dostarcza do organizmu, chroniąc go przed ich wypłukaniem przez alkohol. Chroni także wątrobę przed powodowanymi przez niego uszkodzeniami.
Korzystne jest również spożywanie chlorelli przez kobiety w ciąży, którym pozwala ustrzec się anemii oraz osoby cierpiące na obniżoną odporność. Zielona alga jest ponadto naturalnym probiotykiem, ułatwiającym trawienie, pomagającym w problemach z zaparciami i zatruciami pokarmowymi.
Co to jest spirulina?
Spirulina, której nazwę zainspirował jej spiralny kształt, znana była już w starożytności. Zbierana przez Azteków czy mieszkańców Afryki, do dziś rośnie naturalnie w czystych, ciepłych jeziorach, rzekach, źródłach i innych zbiornikach wodnych. Występuje wyłącznie w krajach o łagodnym, ciepłym klimacie, do jej wzrostu niezbędna jest bowiem wysoka temperatura oraz duże nasłonecznienie. Nazywana jest mlekiem Matki Ziemi, ze względu na wysokie stężenie rzadkiego kwasu gamma-linolenowego, lub zielonym mięsem. Zawiera bowiem bardzo duże ilości wysokowartościowego białka, a ponadto łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas i witaminy.
Właściwości spiruliny
Podobnie jak chlorella, spirulina znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości dla całego organizmu ludzkiego. Znajdujący się w niej kwas gamma-linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi, o właściwościach przeciwzapalnych, wspomagających odporność i poprawiających wygląd skóry, włosów i paznokci. Spirulina zawiera także związki, które neutralizują wolne rodniki, wpływając na spowolnienie procesów starzenia. Obniża poziom lipidów we krwi, a tym samym ogranicza występowanie glikemii poposiłkowej i hamuje uczucie głodu. Dodaje sił witalnych i poprawia ogólną kondycję psychofizyczną, dzięki znajdującym się w niej witaminom, minerałom oraz biofotonom. Są to cząsteczki gromadzące energię słoneczną, która oddawana jest bezpośrednio do organizmu.
Warto jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach spirulina może mieć działanie alergizujące. Po ich zauważeniu należy przerwać jej stosowanie.
Co wybrać – spirulinę czy chlorellę?
Działanie obu alg jest więc nieco inne. Ich przyjmowanie powinno zależeć od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Praktycznym rozwiązaniem są suplementy diety zawierające zarówno spirulinę, jak i chlorellę, których działanie się uzupełnia. Chlorella pozwoli oczyścić organizm z toksyn, a spirulina wpłynie na podniesienie odporności i dostarczy niezbędnych składników odżywczych.