Pochodząca z naturalnych źródeł, wyprodukowana w sposób odpowiedzialny, z wykorzystaniem przyjaznych dla środowiska metod i procesów, wolna od GMO – taka jest żywność ekologiczna. Aby rzeczywiście spełniała restrykcyjne wymogi unijne, musi posiadać certyfikat żywności ekologicznej. Sprawdź, gdzie go szukać i jak czytać etykiety produktów spożywczych!
Certyfikat żywności ekologicznej – czym jest i co oznacza dla Ciebie?
W polskim prawie funkcjonują przepisy, zgodnie z którymi oznaczania „Bio”, „Eko” (lub „Eco”) oraz „Organic” zarezerwowane są wyłącznie dla produktów zakwalifikowanych jako żywność ekologiczna. Aby producent uzyskał certyfikat żywności ekologicznej, musi spełniać warunki wytwórstwa określone przez prawo unijne.
Produkty oznaczone certyfikatem Bio – nie tylko zupełnie nieprzetworzone kasze, ryż czy herbaty, ale też np. dania gotowe – to dobry wybór dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Pozbawione szkodliwych substancji chemicznych, zachowują więcej wartości odżywczych, co wprost przekłada się na zdrowie i jakość życia. Wybierając jedzenie z etykietą Eko, dodatkowo przyczyniasz się do ochrony środowiska naturalnego. Zastanawiasz się, jaka jest różnica pomiędzy Bio a Eko? Wyjaśnienie znajdziesz w tym artykule.
Gdzie ten certyfikat, czyli jak czytać etykiety na produktach?
Niezależnie od tego, jakie produkty chcesz kupić – mąki, cukry, masło orzechowe, herbaty itp. – produkty oznaczone certyfikatem żywności ekologicznej muszą posiadać:
· Unijny znak rolnictwa ekologicznego (logo liścia)
· Numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej lub kontrolnej
· Informację o miejscu, w którym wyprodukowano żywność
Zacznijmy od znajdującego się na etykiecie Bio charakterystycznego unijnego liścia. Ten znak rolnictwa ekologicznego obowiązuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej od 2010 roku. Euroliść składa się z 12 białych gwiazdek na zielonym tle. Dodatkowo każdy kraj może ustalać własne, dodatkowe symbole – o ile są tożsame z symbolem europejskim.
Etykieta Bio musi zawierać numer identyfikacyjny podmiotu, który wydał rolnikowi certyfikat żywności ekologicznej. Dostęp do danych takich jednostek jest jawny – każdy może je sprawdzić za pomocą internetowej wyszukiwarki Komisji Europejskiej, dostępnej bezpłatnie online. Co więcej, każda jednostka certyfikująca ma obowiązek zamieszczać na swojej stronie internetowej wykaz wydanych certyfikatów żywności ekologicznej.
Etykiety produktów spożywczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego muszą też posiadać informację o kraju pochodzenia składników, np. Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE.
Oczywiście na Eko etykiecie muszą znaleźć się także wszystkie inne informacje wymagane dla produktów spożywczych, takie jak skład, nazwa i adres producenta czy data przydatności do spożycia.
Jak uzyskuje się certyfikat zdrowej żywności?
Przygotowanie gospodarstwa rolnego do wytwarzania żywności ekologicznej trwa kilka lat. Przede wszystkim konieczne jest „przestawienie” zarówno procesów przebiegających w związku z produkcją żywności, jak i samej gleby, która musi spełniać restrykcyjne wymagania.
Następnie rolnik będący właścicielem gospodarstwa składa u odpowiedniego podmiotu wniosek o uzyskanie certyfikatu żywności ekologicznej. Jednostka certyfikująca, działając bezstronnie i niezależnie, przeprowadza dokładną kontrolę procesu produkcyjnego, przetwarzania, przechowywania i transportu. Taka kontrola ma na celu analizę wpływu odbywających się w gospodarstwie procesów na jakość żywności.
Nawet po uzyskaniu certyfikatu zdrowej żywności, rolnik musi liczyć się z doraźnymi kontrolami, które mogą być zlecane nawet kilka razy w roku. Aby wciąż móc stosować etykiety Bio lub Eko, nie może nawet przejściowo zrezygnować z zachowania wysokich standardów narzucanych gospodarstwom ekologicznym przez Unię Europejską.
Produkty bez certyfikatu żywności ekologicznej też mogą spełniać unijne normy!
Część producentów żywności próbuje manipulować konsumentami, umieszczając na opakowaniach hasła takie jak „z ekologicznych rejonów” czy „wprost z natury”. Dodatkowo operowanie kolorystyką kojarzoną z ekologią nieraz skłania personel sklepu do umieszczania takich produktów na dziale ze zdrową żywnością. Jednak wyłącznie jedzenie, w tym m.in. czekolady i napoje, z oznaczeniami „Eko”, „Bio” lub „Organic” posiadają certyfikaty żywności ekologicznej. Dlatego to tak ważne, by wiedzieć, jak czytać etykiety produktów spożywczych.
Warto jednak pamiętać, że niektóre produkty spożywcze nie posiadają certyfikatu żywności ekologicznej niekoniecznie ze względu na swoją niższą jakość. Niektóre z nich bowiem, takie jak np. grzyby czy dziczyzna, nie są poddawane procesowi certyfikacji. Ponadto wiele gospodarstw dokłada starań, by oferować wysokiej jakości żywność, przyprawy i zioła itp. – nie stosuje sztucznych nawozów i środków chemicznych, swoje uprawy prowadzi zgodnie z naturalnym cyklem przyrody itp. Jednak proces uzyskania certyfikatu żywności ekologicznej musi trwać. Ważne, by świadomie wybierać źródła, z których uzyskujemy jedzenie dla nas i dla naszych bliskich.
Źródło:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/certyfikaty [dostęp: 12.06.2023]