Wiedza Polaków na temat zdrowego odżywania jest coraz większa. Rośnie świadomość, a także chęć do prowadzenia zdrowego stylu życia. Produkty ekologiczne, uprawianie sportu i dbanie o zdrowie są dla nas coraz ważniejsze. Przekonują nas do tego media, celebryci, a także znajomi. Jest to trend, nie tyle godny uwagi, co słuszny. Sport i dobra dieta zmniejszają ryzyko chorób, polepszają nasze samopoczucie, a także zwiększają naszą koncentrację w pracy. W całym tym pędzie związanym ze zdrowym odżywianiem pamiętamy o nas samych, ale często zapominamy o dzieciach. Już w wieku wczesnoszkolnym należy edukować młodzież na temat zdrowego odżywiania. Jak to robić? Jak zachęcać do zdrowych przekąsek? Co tak właściwie jest kluczowe w odżywaniu dzieci? Jak ich dieta powinna różnić się od diety osób dorosłych?
Zdrowy tryb odżywiania przynosi efekty po czasie. Tak samo jest w przypadku niezdrowej diety. Przez wiele lat w sklepikach szkolnych dominowały chipsy, słone przekąski i pączki. Doprowadziło to do sytuacji, delikatnie to ujmując, złej. Nadwaga i otyłość u dzieci to już prawdziwa epidemia w Polsce. Z raportu, jaki wydała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. W Polsce, 16% dzieci zmaga się z otyłością bądź nadwagą. Aby zapobiec temu problemowi, w sklepikach szkolnych zredukowano liczbę niezdrowych przekąsek, ale w ich miejsce nie zaproponowano żadnych substytutów.
Aby zaproponować dzieciom ciekawe dania i przekąski na początku należy zrozumieć, co tak naprawdę jest kluczowe w diecie dziecka w wieku szkolnym. Przede wszystkim dieta powinna być zbilansowana. Dziecku należy dostarczać wielu różnych składników, witamin i minerałów, zapewnić energię oraz pozwolić na zdrowy rozwój. Aby dostarczyć dziecku energii należy pamiętać o produktach zbożowych takich jak kasze, płatki owsiane, makarony czy pieczywo. Wybierając makaron i pieczywo zwróćmy uwagę na różnorodność produktów. W ofertach sklepów ze zdrową żywnością można znaleźć różne typy makaronów czy pieczywa. Prawdziwe razowe pieczywo i makarony zawierają więcej węglowodanów złożonych, dlatego dostarczą więcej energii na dłuższy czas. W diecie dziecka w wieku szkolnym należy pamiętać o warzywach i owocach, które są źródłem witamin. Są kluczowe, jeżeli chodzi o pracę mózgu, czyli pamięć, koncentrację i łatwość przyswajania wiedzy. Następną grupą produktów jest mleko i produkty mleczne, które dostarczają wapń i inne cenne składniki mineralne takie jak fosfor, potas, magnez czy cynk. Oprócz tego dziecko potrzebuje mięsa, ryb i jaj. Te produkty są doskonałym źródłem białka, a także żelaza. Nie należy zapominać o tłuszczach, które są źródłem witaminy A, D i E. Wybierając tłuszcze, wybieraj te najzdrowsze. Polecane są oleje słonecznikowe, lniane oraz oliwy z oliwek. Na popularności zyskuje, jeden z najzdrowszych olejów, czyli olej kokosowy. Olej kokosowy zmniejsza otyłość brzuszną, zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób z nią związanych takich jak cukrzyca, nadciśnienie, a nawet zawał serca. Uzupełnieniem diety powinny być nasiona strączkowe i orzechy.
Wiemy już, że dieta dzieci w wieku szkolnym musi być zbilansowana i zdrowa, nie należy jednak zapominać o smaku i wyglądzie posiłków, które podajemy dzieciom. Dzieci odstawią na bok chipsy i czekoladowe batony tylko wtedy kiedy zaproponujemy im smaczne kolorowe zamienniki. Poniżej znajduje się kilka prostych sprawdzonych przepisów, które dzieci uwielbiają!
PUDDING JAGLANY Z MUSEM MANGO
Składniki na 2 porcje:
– 1 owoc mango
– pół banana
– kilka łyżeczek nasion CHIA
– 2 łyżeczki miodu
– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)
– 1 i ½ szklanki wody
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
2. Do garnka wlej wodę dodaj szczyptę soli i wrzuć kaszę.
3. Gotuj na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje.
4. Gdy kasza się ugotuje odstaw do ostudzenia.
5. W tym czasie pokrój mango i zmiksuj na mus.
6. Gdy kasza wystygnie dołóż do niej pół banana, dosyp nasiona CHIA oraz miód.
7. Zmiksuj na gładką masę.
8. Przełóż do szklanki/kubka/miseczki zmiksowaną kaszę a na wierzchu połóż mus z mango.
WARZYWNY GULASZ Z NASIONAMI AMARANTUSA
Składniki na 2 porcje:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– pół szklanki nasion amarantusa
– słoiczek KORZENNEGO POMIDORA
– puszka pomidorów bez skórek
– szczypta cynamonu
– szczypta mielonej lub świeżo tartej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
– zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę, bakłażana oraz cukinię w grubą kostkę.
2. Cebulę pokrój w piórka czosnek w cienkie plasterki.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę wraz z czosnkiem oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki.
4. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa. wszystko podsmaż.
5. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cały słoiczek korzennego pomidora.
6. W osobnym garnku ugotuj amarantus.
7. Dodaj na koniec duszenia gulaszu.
8. Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.
DAKTYLOWE PRALINY
Składniki:
– dwie garści suszonych daktyli
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao/karobu
– garść wiórków kokosowych
– ewentualnie odrobina wody (jeżeli daktyle są suche)
1. Zmiksuj daktyle z olejem kokosowym i jeżeli daktyle są suche i masa nie staje się gładka dodaj odrobinę wody.
2. Wyłóż masę na ok. 20-30 minut do lodówki. Niech się schłodzi.
3. Wyjmij masę z lodówki i zacznij robić kulki. Obtaczaj je od razu we wiórkach kokosowych bądź w kakao.
Dzieci lubią słodycze i tego nie zmienimy. Postarajmy się aby w ich skład wchodziły jedynie naturalne produkty jak suszone owoce, miód, płatki owsiane. Niestety czasami brakuje nam czasu na przygotowanie pożywnej przekąski, a jak wiadomo każde dziecko, podobnie jak dorośli, powinno spożywać pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Idealne przekąski dla dzieci w wieku szkolnym znajdziesz TUTAJ. Mogą być spożyte podczas przerwy w szkole, w podróży na zajęcie dodatkowych czy po wysiłku sportowym. Pamiętajmy, że zdrowe nawyki żywieniowe przyswojone przez dzieci w wieku szkolnym pozwolą im na zdrowy rozwój. Zdrowe żywienie będzie dla nich codziennością w dorosłym życiu!