Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla wiecznie zabieganych osób, którym jednak zależy na przygotowaniu zdrowszych posiłków niż zapychające kanapki. Jego lekko orzechowy smak, komponujący się z wchłanianymi aromatami innych składników powoduje, że można przyrządzić go w wielu wersjach, zarówno jako słodkie dania śniadaniowe, jak i na słono. Kasza kuskus – z czym można ją podawać? Oto kilka smakowitych inspiracji.
Co to jest kasza kuskus?
Kuskus, określany najczęściej jako kasza z pszenicy twardej, wykorzystywany jest w kuchni od ponad 200 lat p.n.e. Pierwotnie był daniem przyrządzanym przez zamieszkujących Afrykę północno-zachodnią Berberów, którzy przenieśli go do Egiptu. W XIX wieku trafił natomiast do krajów europejskich, po podboju Algierii przez Francję.
Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa kaskasa, oznaczającego czynność tłuczenia i rozbijania. W swojej pierwotnej postaci kuskus był bowiem pozostałością otrzymywaną w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Następnie kuskus był odsiewany z mąki, namaczany w wodzie i oprószany właściwą mąką. Współcześnie produkt ten ma postać granulatu powstającego z mąki pszennej, wody i dodatków, choć w krajach arabskich można trafić na kuskus wytwarzany w tradycyjny sposób przez kobiety zbierające się przy tym zajęciu podobnie jak kiedyś w Polsce przy darciu pierza.
Kuskus najczęściej gotowany jest przez Arabów na parze nad mięsem i warzywami, dzięki czemu przesiąka ich aromatem. Podawany jest w postaci piramidy usypanej na dużym talerzu. Na jego wierzch nakładany jest gulasz mięsny z sosem, a jedzący z jednej misy nabierają palcami kaszę i mięso, formują w kulki i wkładają do ust. Ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa, a dzielenie się nimi to znak otwartości na ludzi. Dlatego w dowód szacunku w czasie uczt w arabskich domach, z potrawy z kaszą kuskus gospodarz wybiera najsmaczniejsze kąski, podając je wprost do ust gości.
Właściwości kuskusu
Lekkostrawna i łatwa w przygotowaniu kasza kuskus ma sporo właściwości odżywczych. Znajdziemy w niej niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, potas, magnez, miedź, mangan i cynk, a także witaminy z grupy B. W porównaniu z innymi kaszami zawiera jednak niewiele błonnika. Jego lekkostrawność powoduje jednak, że świetnie sprawdza się jako potrawa dla dzieci osób starszych lub cierpiących na problemy z wrażliwym układem pokarmowym. Kuskus jest również dobrym źródłem żelaza. Wchłanianie mikroelementów można poprawić, dodając do potrawy warzywa zawierające sporo witaminy C, jak papryka lub pietruszka.
Potrawy na słodko z kaszą kuskus
Lekko orzechowy posmak kuskusu, który doskonale wchłania aromaty dodatków powoduje, że może on być wykorzystywany do słodkich dań i deserów. Tradycyjnym smakołykiem podawanym w Algierii i Maroku jest seffa – deser z parzonej kilka razy kaszy, z dodatkiem migdałów, cynamonu i cukru oraz mleka z aromatem kwiatu pomarańczy.
Kuskus na słodko może z powodzeniem zastąpić poranną owsiankę. Wystarczy zalać go wrzątkiem, poczekać kilka minut i dodać do niego ulubione bakalie, miód lub syrop z agawy. Gotową kaszę można również wymieszać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub niskotłuszczowym serkiem, aby uzyskać pożywny i rozgrzewający posiłek dodający energii przed pracowitym dniem.
Potrawy na słono z kuskusem
Kuskus stanowi także popularny w krajach arabskich dodatek do dań obiadowych, zastępujący ziemniaki lub ryż. W Maroku podaje się go do tradycyjnego tajine – dania przygotowywanego w specjalnym glinianym naczyniu ze stożkiem, dzięki któremu mięso z dodatkami uzyskuje niepowtarzalny, wielowymiarowy smak. Kuskus na słono z rybą to z kolei tunezyjska specjalność. W polskich warunkach można z nim podać tradycyjny gulasz wieprzowy lub wołowy, a jeśli dodamy do kaszy warzywa strączkowe, jak ciecierzyca lub soczewica, uzyskamy sycące danie obiadowe dla wegan i wegetarian. Kuskus doskonale nadaje się także do nadziewania warzyw lub przyrządzania sałatek. Można zrobić z niego na przykład libańskie tabbouleh z pomidorów, ogórków, czerwonej papryki i dodatkiem ziół: świeżej mięty oraz dużej ilości natki pietruszki, która zawiera mnóstwo witaminy C. Dzięki temu otrzymamy posiłek ułatwiający wchłanianie żelaza znajdującego się w kuskusie.