Małe dzieci uwielbiają podjeść sobie małe co nieco pomiędzy głównymi posiłkami. Gotowe przekąski, które możemy znaleźć w sklepach, zawierają najczęściej cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i otyłości, a także utwardzone tłuszcze roślinne. Słodkie przekąski pozbawione są wartościowych składników, dodających dzieciom energii i nie pomogą w uczeniu dzieci świadomego wyboru pożywienia. Warto więc, aby rodzice znali przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci w ciągu dnia lub na specjalne okazje, jak urodziny, które z powodzeniem zastąpią niezdrowe słodycze.
Świeże owoce i warzywa
Owoce i warzywa możemy podawać dzieciom niemal bez ograniczeń, pokrojone w kawałki lub w całości. Pełne witamin i składników niezbędnych do zachowania zdrowej diety, a przy tym niskokaloryczne, warzywa powinny stanowić ¾ naszego dziennego zapotrzebowania na pożywienie. Nieco słodsze owoce należy spożywać w mniejszych ilościach. Wybierajmy przy tym owoce i warzywa sezonowe, które są pełne naturalnych smaków i aromatów. Zdrową przekąską dla dzieci może być jabłko, które od czasu do czasu warto podać w nieco fantazyjnej wersji pieczonej, z wydrążonym środkiem napełnionym masłem orzechowym, siekanymi orzechami laskowymi lub suszoną żurawiną. Atrakcyjną przekąską dla dzieci okażą się również szaszłyki owocowe, składające się z nadzianych na patyczki kawałków brzoskwiń czy truskawek lub po prostu sałatka z owoców.
Słodkie ciasta i ciasteczka
Słodkie smaki nie muszą być szkodliwe dla dzieci, zwłaszcza gdy zdecydujemy się na przygotowanie dla nich prostych ciasteczek wypełnionych bakaliami, owocami, a nawet warzywami. Ciasto marchewkowe, ciastka z dodatkiem płatków owsianych i żurawiny, migdałów czy pistacji to zdrowe słodkie przekąski dla dzieci, pełne wartościowych składników. Przygotowując je podamy w nich maluchom błonnik – przyspieszający procesy trawienne, magnez – poprawiający koncentrację, witaminę E – zapobiegającą zaleganiu w organizmie złego cholesterolu oraz kwas foliowy, który poprawia pamięć.
Wytrawne przekąski dla dzieci
Pyszne i szybkie do przygotowania z pomocą dzieci będą muffinki – babeczki, które w wersji wytrawnej z powodzeniem zastąpią tradycyjne kanapki. Można dodać do nich właściwie każdy ulubiony składnik: szynkę, ser, paprykę, oliwki, szpinak, cebulę, czosnek i wiele innych. Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub na podwieczorek. Prostota ich wykonania powoduje, że z chęcią przygotowują je dzieci z pomocą rodziców, czerpiąc radość ze wspólnego spędzania czasu. Przy okazji pociechy uczą się tworzyć zdrowe i wartościowe posiłki.
Chrupiące, zdrowe smakołyki
Chipsy to jedna z ukochanych słonych przekąsek nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Kupowane w sklepie chipsy trudno jednak uznać za wartościowe i zdrowe przekąski dla dzieci. Warto więc zastąpić je domowymi chrupankami, doskonale sprawdzającymi się w czasie oglądania bajek lub filmów. Cienkie plasterki ziemniaków na chipsy możemy wykonać obieraczką do warzyw. Skropione delikatnie oliwą i posypane przyprawami, a następnie przypieczone w piekarniku, będą znacznie mniej kaloryczne niż gotowe produkty.
Rodzinne chrupanie może być zdrowsze, jeżeli zastąpimy chipsy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika albo pieczoną ciecierzycą obsypaną ziołami. Ciecierzyca dostarczy niezbędnych w codziennej diecie białka i błonnika. Pestki dyni i słonecznika są pełne witamin z grupy B wspierających funkcjonowanie układu nerwowego oraz magnezu, który poprawia koncentrację i skutecznie niweluje efekty codziennego stresu.
Zdrowe przekąski dla dzieci na urodziny
Szykujecie przyjęcie urodzinowe dla dziecka, ale zależy Wam na podawaniu pociechom zdrowych przekąsek zamiast tłustych ciast? Ciężkostrawny tort z powodzeniem zastąpimy lekkim ciastem, w którym zamiast mąki użyć można płatki owsiane, połączone z własnoręcznie zmiksowanym masłem z prażonych orzechów włoskich, laskowych, migdałów czy nerkowców. Wierzch fantazyjnie przyozdobimy, wykorzystując do tego sezonowe owoce.
Dodatkową atrakcją i zdrową przekąską dla dzieci na urodziny mogą okazać się uwielbiane – także przez dorosłych – domowe lody jogurtowe. Zmiksowany jogurt połączony z owocami oraz małą ilością miodu lub syropu z agawy wystarczy wlać do foremek na lody i zamrozić. Sukces kulinarny wśród małych gości, a przy tym dbałość o ich zdrowie – gwarantowane!