Zwolennicy zdrowego odżywiania często sięgają po olej kokosowy. Ze względu na swoje cenne właściwości uważany jest on za bardzo zdrowy. Ma zastosowanie w kuchni do pieczenia, smażenia, grillowania, w przemyśle spożywczym do przygotowywania ciast, czekolady i innych słodyczy a wiele osób stosuje go również jako naturalny kosmetyk. W praktyce okazuje się jednak, że nie każdy olej kokosowy sprawdza się we wszystkich tych zastosowaniach. Jaki olej więc wybrać? Rafinowany czy nierafinowany? Który z nich będzie lepszy do smażenia, a który lepiej sprawdzi się jako kosmetyk? Sprawdźmy!
Olej kokosowy – jaki wybrać?
Na sklepowych półkach można znaleźć oleje nierafinowane i rafinowane. Pierwszy z nich to olej pozyskiwany w procesach mechanicznych (tłoczenie, oczyszczane, sedymentacja, filtracja bądź wirowanie) bez zastosowania wysokiej temperatury. Ta najstarsza, a zarazem najbardziej naturalna metoda pozyskiwania oleju powoduje, że olej nierafinowany charakteryzuje się wyższą ceną w stosunku do olei tłoczonych na ciepło, ale w zamian jest znacznie bardziej wartościowy i dlatego kwalifikuje się jako żywność prozdrowotna. Z kolei znacznie tańszy olej rafinowany, jest poddawany obróbce na gorąco, przez co jest pozbawiony smaku zapachu orzecha kokosowego. Taki sposób pozyskiwania oleju powoduje, że pod względem jakościowym olej rafinowany jest nieco gorszy od nierafinowanego, ale jego mocną cechą jest uniwersalność. Ma dłuższą datę spożycia, dlatego można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi okres. Można stosować go do smażenia, ponieważ ma wyższą temperaturę palenia.
Czy olej kokosowy – czy jest zdrowy?
W ostatnich latach powstało wiele różnych opinii na temat oleju kokosowego. Przeciwnicy twierdzą, że olej kokosowy należący do grupy tłuszczów nasyconych, może być tak samo szkodliwy dla zdrowia jak inne tłuszcze. Tu jednak należy podkreślić, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są niezdrowe. Warto pamiętać o tym, że niektóre z nich powstają w sposób naturalny, a niektóre są wytwarzane sztucznie. Te drugie to tzw. tłuszcze trans i tych powinniśmy absolutnie unikać! Natomiast naturalne tłuszcze nasycone mają bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Do takich naturalnych tłuszczy należy właśnie olej kokosowy.
Co wchodzi w skład oleju kokosowego?
Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosa. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza między innymi średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym (MCT), które stanowią największą część kwasów tłuszczowych w nim zawartych. Zawiera on kwasy: laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, oleinowy oraz linolenowy. Ponadto znajduję się w nim sporo naturalnych antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i sprawią, że nie będziemy musieli martwić się tak dużą ilością zmarszczek! Dodatkowo w składzie posiada duże ilości witaminy B6, B2, E, a także potas, magnez, kwas foliowy, wapń, żelazo, sód, cynk oraz fosfor.
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne
Te specjalne kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym dostarczają wartości odżywczych i energii, a jednocześnie niszczą mikroorganizmy, które powodują infekcję i choroby. Zawarty w nim kwas laurynowy, który ma właściwości bakteriobójcze, antywirusowe, antybakteryjne i wzmacniające odporność organizmu. Spożywanie jego dostarcza energii potrzebnej do poprawnego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo działa antyseptycznie i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Podczas procesu trawienia nie obciąża woreczka żółciowego, trzustki i wątroby.
Olej kokosowy na odchudzanie. Czy faktycznie ułatwia zgubienie kilku kilogramów?
Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga regulację metabolizmu. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze w nim zawarte nie są odkładane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Przekształcane są one w energię. Olej kokosowy sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach jamy brzusznej i narządów wewnętrznych. Spożywanie oleju kokosowego daje uczucie sytości, przez co łatwiej powstrzymać się przed podjadaniem niepotrzebnych, pustych kalorii, na przykład między posiłkami. Ze względu na te właściwości, niektóre osoby odchudzające się, decydują się na jego wybór.
Olej kokosowy jako kosmetyk. Jak go stosować?
Olej kokosowy jest bardzo popularny przy wytwarzaniu kosmetyków na bazie produktów naturalnych. Wykazuje on bardzo mocne właściwości nawilżające, dlatego jako balsam i krem do ciała nawilża, odżywia skórę i włosy. Olej kokosowy jako jedyny naturalny olej potrafi ochronić włosy przed utratą cennych substancji takich jak na przykład proteiny. Olej kokosowy wspiera również gojenie ran i poprawia kondycję skóry, leczy schorzenia takie jak jak egzema, trądzik, wysypka, uczulenia, oparzenia, opryszczka. Dzięki zawartym w nim antyoksydantów redukuje zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Zabezpiecza skórę przed promieniowaniem UV.
Jest to tak wdzięczny materiał, z którego domowymi sposobami samemu można przygotować naturalne kosmetyki takie jak: naturalna pasta do zębów, antyperspirant czy odżywka do włosów. Stosując olej kokosowy warto pamiętać, że należy on do tłuszczów nasyconych, dlatego powinno się go spożywać w niewielkich ilościach. Dwie łyżki oleju kokosowego każdego dnia jest odpowiedzią na problemu zdrowotne i dla tych, którzy pragną zgubić nieco kilogramów. Dobroczynne i trwałe skutki używania oleju kokosowego zaobserwujecie tylko przy regularnym stosowaniu.