Sól
Choć należy do dodatków podkreślających smak potraw, a niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie gotowania bez jej użycia, jednak to właśnie sól należy do składników naszej diety, uznawanych obecnie za najbardziej szkodliwe. W sklepie internetowym PoleNaStole.pl oferujemy jednak zdrowe zamienniki soli kuchennej, które minimalizują jej szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie. Niekorzystne właściwości soli Nadmierne spożycie soli zawierającej pierwiastek sodu prowadzi do przekroczenia dopuszczalnej dziennej jego dawki, a w efekcie – nadciśnienia tętniczego, które, jak się szacuje, występuje w Polsce u około 9 milionów osób. Najpopularniejsza sól kuchenna zawierająca chlorek sodu w prawie czystej postaci, sprzedawana jako warzona i czasem tylko wzbogacana związkami jodu, powinna zdecydowanie zniknąć z naszej kuchni. Powszechność zdrowych zamienników soli pozwala na cieszenie się znanym smakiem potraw, a jednocześnie spożywanie mniej chlorku sodu. Zdrowe rodzaje soli Wśród polecanych, zdrowszych rodzajów soli znajdują się obecnie sól morska, zawierająca nieco mniej chlorku sodu, bogata w naturalny jod i o wyższej zawartości cennych składników mineralnych. Można wybrać również sól morską o obniżonej zawartości sodu, w której znajduje się zazwyczaj 30% mniej tego pierwiastka niż w tradycyjnej soli kuchennej. Rosnącą popularność zyskuje w ostatnich latach natomiast sól himalajska, uchodząca za najzdrowszą, dzięki niższej zawartości chlorku sodu. Znajdziemy w niej szereg cennych minerałów: jod, magnez, cynk, żelazo i wapń. Dostępna w postaci gruboziarnistej lub drobno mielonej, w różowym kolorze i z dodatkami smakowymi, jak czosnek, chili czy eko zioła, sól himalajska pozwala zachować ulubiony smak potraw, ale jednocześnie skutecznie zadbać o nasze zdrowie. Ciekawym, zdrowym zamiennikiem soli tradycyjnej jest sól czarna kala namak, charakteryzująca się wyrazistym aromatem wykorzystywanych w ostrych sosach i pikantnych przekąskach kuchni indyjskiej. Z kolei dostępna także w sklepie internetowym ze zdrową żywnością PoleNaStole.pl sól himalajska czarna odznacza się specyficznym jajecznym zapachem, przez co polecamy ją weganom, m.in. do tofucznicy – wegańskiego odpowiednika jajecznicy.