Soczewica
Ciesząca się ogromną popularnością wśród wegan i wegetarian, soczewica jest doskonałym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak jej wyjątkowy smak pasuje do najróżniejszych dań. Jeśli szukasz zdrowej soczewicy czerwonej, zielonej, czarnej i żółtej z ekologicznych upraw, oferta naszego sklepu z pewnością Cię zadowoli!
Soczewica - wartości odżywcze
Rośliny strączkowe już od czasów starożytnych są chętnie wykorzystywane jako
zamienniki mięsa. Potrawy z soczewicy są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Wykazują też wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Nasiona soczewicy zawierają też błonnik pokarmowy w dużych ilościach, dzięki czemu szybko zapewniają uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, m.in. pomagają usunąć złogi w jelicie grubym. Soczewica jadalna jest też cennym produktem dla osób, które chcą obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Każdy rodzaj soczewicy -
soczewica czerwona, soczewica zielona itp. - ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy. Co więcej, wspomniany wcześniej błonnik pokarmowy pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Soczewica zawiera kwas foliowy, żelazo i szereg witamin z grupy B - składników odżywczych bardzo ważnych w zapobieganiu i leczeniu m.in. anemii. Z kolei duża ilość potasu przy jednoczesnej małej zawartości sodu wspiera zdrowie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, białko soczewicy zawiera mnóstwo innych cennych witamin i składników mineralnych.
Pięć pięknych kolorów, czyli rodzaje soczewicy
Soczewica występuje w kilku odmianach. Różnią się nie tylko kolorem, ale też smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Soczewica czerwona - najprostsza w przygotowaniu, soczewica czerwona jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm. Najdrobniejsza ze wszystkich odmian, jest też dość krucha, dlatego najlepiej smakują z nią
sosy i bazy do sosów, wszelkiego rodzaju pasty i kremy. Stanie się też idealnym składnikiem zup. Soczewica zielona - ma najniższy indeks glikemiczny. Lekko ostra w smaku i dość twarda, soczewica zielona świetnie sprawdza się jako składnik pikantnych przekąsek, sałatek, ale też jako baza do pasztetów, farszów i past. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki,
ryż czy makaron. Soczewica brązowa - tak naprawdę jest soczewicą czerwoną, w której zachowano łuskę. Stąd jej ciemniejszy kolor. Dzięki temu, że nie została w żaden sposób oczyszczona, posiada więcej składników odżywczych, jednak gotowanie soczewicy brązowej jest znacznie trudniejsze. Wymaga wcześniejszego namoczenia i długiego gotowania. Soczewica czarna - ze względu na wysoką zawartość białka i antyoksydantów, czarna soczewica uznawana jest za najzdrowszą odmianę.
Soczewica czarna w swoim wyglądzie nieco przypomina kawior. Ziarna ugotowanej soczewicy świetnie nadają się do
zupy, farszu, sałatki, pasztetu itp. Soczewica żółta - wyróżnia się delikatnym smakiem i łatwo rozpada się podczas gotowania. Sprawdza się jako dodatek do zup i sosów. Pod względem właściwości soczewica żółta jest zbliżona do czerwonej.
Szeroki wybór soczewicy w sklepie Polenastole.pl
Szukasz naturalnych produktów z ekologicznych upraw, które zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne? Nasz sklep Polenastole.pl przygotował ofertę specjalnie dla Ciebie! Znajdziesz tu różne odmiany soczewicy - zieloną, czerwoną i czarną - z oznaczeniem BIO. Jeśli raz na jakiś czas (lub nawet dość często!) lubisz sięgnąć po
dania gotowe, zupa z soczewicy w puszce z naszej oferty to wybór idealny dla Ciebie! W naszym sklepie znajdziesz też m.in. zdrowy i pełnowartościowy makaron z soczewicy, soję BIO, pyszny
hummus oraz wiele innych wyjątkowych produktów!
Jak ugotować soczewicę?
Przygotowanie soczewicy czerwonej, zielonej i żółtej jest stosunkowo proste. Ziarna należy najpierw dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Zalewamy je w garnku w proporcji dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Gotowanie soczewicy nie powinno trwać dłużej niż 15 minut. Nieco inaczej jest w przypadku soczewicy brązowej i czarnej, którą (jak wcześniej wspomniano) trzeba gotować dłużej - czarną około 40 minut, a brązową - 50 minut. Brązową soczewicę trzeba też wcześniej namoczyć, aż nieco zmięknie. Soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania. Oczywiście
sól nie zawsze jest konieczna. Warto z niej zrezygnować, gdy np. przygotowujemy dania z soczewicy dla dzieci.
Już dziś wybierz zdrową soczewicę BIO!
Wybierz spośród wielu rodzajów soczewicy i kup teraz produkt idealny dla Ciebie i Twoich bliskich! W Polenastole.pl masz pewność jakości i szybkiej dostawy. Sprawdź też pozostałą ofertę, np. zdrowe przekąski i
miody z najlepszych pasiek.