BIO Pasta 100% Czarny Czosnek 80g
19,99 zł
Brak w magazynie
Dostawa
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Opis Produktu
BIO Pasta 100% Czarny Czosnek 80g
BIO Pasta 100% Czarny Czosnek od małopolskiego producenta Mateusza Sarny Przetworyznatury.pl, to pasteryzowany, organiczny produkt powstały z polskiego ekologicznego czosnku. Pasta, oczywiście, ma gęstą konsystencję idealną do smarowania. Z tego powodu, stanowi doskonały dodatek do smarowania kanapek lub grzanek. A także przygotowywania dipów (np.: majonez z czarnym czosnkiem) oraz sosów (np. sos śmietanowy z czarnym czosnkiem i chili). Warto wykorzystać go do marynowania mięs, oraz dodawać do duszonych sosów i zup.
Czarny czosnek – co to takiego?
Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku w wyniku naturalnych przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych – tzw. reakcji Maillarda. Proces produkcji jest zależny od czasu inkubacji, temperatury oraz wilgotności. Dobór parametrów jest zależny od jakości surowca, w tym odmiany, czasu zbioru, uprawy oraz czasu przechowywania. Jak podaje literatura naukowa fermentacja może przebiegać nawet 90 dni. Podczas tego procesu powstają związki biologiczne, które pierwotnie nie były obecne w czosnku. Proces produkcji czarnego czosnku zwiększa ilość flawonoidów i kwasów fenolowych (przeciwutleniaczy , antyoksydantów) w stosunku do świeżego czosnku nawet do 10 razy.
Smak czarnego czosnku
Fermentacja sprawia, że zmienia się barwa, konsystencja, smak i zapach czosnku. Barwą przypomina ciemną czekoladę. Konsystencja czarnego czosnku zależy od stopnia wysuszenia. Miękki – daje się łatwo zmiażdżyć, rozdrobnić i rozsmarować, twardy – daje się zmielić na proszek. Gąbczasty zaś – daje się łatwo obrać i posiekać.
W smaku jest słodki i lekko kwaskowaty. Czasem z gorzkawą nutą. Zdaniem ekspertów, smak czarnego czosnku to smak umami z wyczuwalną nutką suszonych owoców i grzybów. Zapach jest przyjemny i charakterystyczny dla czarnego czosnku, w niczym nieprzypominający zapachu świeżego czosnku.
Właściwości
Czarny czosnek jest bardzo atrakcyjny ze względu na jego wartość odżywczą – ma wysoką wartość energetyczną i niską kaloryczność. Głównymi składnikami czarnego czosnku są: aminokwasy i ich pochodne, związki siarkoorganiczne, sacharydy i ich pochodne, lipidy i ich pochodne i inne. Biologiczne działania czarnego czosnku pochodzą z jego obfitości w składniki bioaktywne, w tym związki fenolowe, organiczne związki siarki, alkaloidy β-karboliny i melanoidyny.
Aktywne składniki czarnego czosnku wykazują silne działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie czarnego czosnku wzmacnia odporność oraz przyczynia się do zwiększania aktywności komórek NK (natural killers – naturalnych zabójców). Czarny czosnek zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia wątroby. Ponadto czarny czosnek pomaga w walce z hipercholesterolemią
Wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne i może być stosowany do poprawy oksydacyjnych systemów obronnych oraz przeciwdziałania cukrzycy. Czarny czosnek wykazuje korzystne działanie hepatoprotekcyjne, nefroprotekcyjne, hipolipidemiczne i przeciwdziała otyłości, bez efektów hipoglikemicznych.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Składniki
100 % czosnek*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Alergeny:
Produkt może zawierać naturalnie występujący w czosnku dwutlenek siarki.
Wartości Odżywcze
Wartość Odżywcza | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 796 kJ/188 kcal |
Tłuszcz | 0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0g |
Węglowodany | 31g |
w tym cukry | 22g |
Białko | 13g |
Sól | 0g |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.