Boeuf Bourguignon 280g
33,60 zł
Ostatnie sztuki. Kup teraz!
Dostawa
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Opis Produktu
Boeuf Bourguignon 280g
Boeuf Bourguignon, czyli „wołowina po burgundzku” to konserwa rzemieślnicza od Ed Red. W puszce zamknięto klasyczne danie z wołowiny i boczku w sosie na bazie czerwonego wina.
Jest to jedna z najsłynniejszych potraw świata. Rozsławiona m.in. przez Julię Child – znaną na całym świecie amerykańską propagatorkę kuchni francuskiej. Określiła ona to danie jako „z pewnością jedno z najsmaczniejszych dań z wołowiny wymyślonych przez człowieka”. To rodzaj francuskiego gulaszu wołowego wolno duszonego w czerwonym winie (często tzw. Burgundzie) i bulionie wołowym. Zwykle aromatyzowany marchewką, cebulą czosnkiem i tzw. bukietem garni (połączenie pietruszki, liścia laurowego i tymianku). Często z dodatkiem boczku, grzybów leśnych i cebulki perłowej.
Nazwa dania prawdopodobnie odnosi się do użycia wina. Najprawdopodobniej nie jest to regionalny przepis z Burgundii. Danie to stało się standardem kuchni francuskiej, zwłaszcza w paryskich bistrach; jednak dopiero w XX wieku zaczęto je uważać za specjalność Burgundii.
Kucharze z Ed Red 'a polecają podanie wołowiny razem z kaszą bulgur oraz szpinakiem usmażonym z cebulą i czosnkiem.
Równie dobrze smakuje w klasycznym zestawieniu po prostu z kromką wiejskiego chleba lub gotowanymi ziemniakami. Świetnie też pasuje do „grubego” jajecznego makaronu pappardelle.
Czy wiesz, że…
Danie jest często „reklamowane jako tradycyjne”, ale po raz pierwszy zostało udokumentowane dopiero drugiej połowie XIX w. Inne przepisy o nazwie „po Burgundzku” z podobnymi dodatkami można znaleźć w połowie XIX wieku na udziec jagnięcy i królika. W tym czasie nie cieszył się wielką renomą, być może dlatego, że często był przygotowywany z resztek gotowanego mięsa
Składniki
Skład: udziec wołowy/ pieczarka/ szalotka/ boczek wędzony/ marchew/ czosnek/ tymianek / sól/ pieprz/ koncentrat pomidorowy/ czerwone wino/ sos Worcester*/ masło*/ skrobia kukurydziana/ sos demi-glace*
Skład sosu demi-glace: kości wołowe szpikowe/ ogony wołowe/ korpusy z kurczaka/ szponder wołowy/ marchew/ seler*/ pietruszka/ cebula/ por/ czosnek/ wino czerwone/ tymianek/ szałwia/ liść laurowy/ ziele angielskie/ sól/ pieprz czarny/ koncentrat pomidorowy/ woda/ masło*
Informacja dla alergików:
Alergeny oznaczono symbolem*
Wartości Odżywcze
Wartość Odżywcza | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 618 kJ/147 kcal |
Tłuszcz | 5,5g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,1g |
Węglowodany | 3g |
w tym cukry | 3g |
Białko | 20,6g |
Sól | 0,45g |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.