Kasza jaglana z batatem, pomidorami i słonecznikiem 250g

Kasza jaglana z batatem, pomidorami i słonecznikiem 250g

6,49 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Bez glutenu
Bez laktozy
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł.

Opis produktu

Kasza jaglana z batatem, pomidorami i słonecznikiem to szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa propozycja na sycący i pełnowartościowy posiłek, bądź dodatek do dań obiadowych, sosów, sałatek czy farszów. Sprawdzi się świetnie dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie pożywnego i pełnowartościowego posiłku, jak i również dla wegan i wegetarian.

Kasza jaglana dawniej była określana jako jagła, krup lub królowa kasz. Można traktować jako zamiennik ziemniaków, makaronu i ryżu. Dostarcza mnóstwo minerałów oraz witaminę B1, B2, B6.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

WEDŁUG BABCI
1. Do 400 ml gotującej się wody dodaj zawartość jednej torebki, 1/3 łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 min. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 min.

WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 400 ml wody, wsyp zawartość jednej torebki, 1/3 łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 min. na pół mocy mikrofalówki.

PROPOZYCJA SERWOWANIA
Ugotowaną kaszę przestudź, dodaj 2 łyżki oleju z pestek winogron i 2 łyżki mąki kukurydzianej. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowaną kaszę wyłóż na okrągłą formę do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki np. pomidory, oliwki, kapary. Posyp startym tofu. Zapiekaj przez 10-15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

Czas przygotowania: 20 min

Porcja: dla 4 osób

 

EAN
5903776000111

Składniki

Kasza jaglana (min. 72%), pomidor suszony (6%), pestki słonecznika, siemię lniane, batat suszony (3,2%), cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), natka pietruszki suszona, czosnek, tymianek.
Może zawierać gluten, mleko, seler, gorczycę, orzechy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 367 kcal
Tłuszcz 6,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
Węglowodany 63 g
w tym cukry 2,3 g
Białko 13 g
Sól 0,11 g